Leven in een futuristische serviceflat

In Bolderberg worden momenteel de meest futuris-tische serviceflats van ons land gebouwd. In het najaar van 2013 moeten ze klaar zijn. Plus Maga-zine kijkt vooruit in het dagboek van een bewoner.

September 2013. Marc woont in een serviceflat van de toekomst en beschrijft zijn dag.

8 uur: opstaan en douchen in de inloopdouche met led-verlichting.

8.30 uur: bij het ontbijt zegt mijn smartphone mij welke medicijnen ik moet innemen. Meteen bekijk ik wat er die dag in het woonzorgcentrum op het programma staat: het menu van het restaurant, de films op het megascherm in de lounge, de beschikbaarheid van de fitnessruimte, enz.

9.15 uur: ik bestel online boodschappen bij de supermarkt en de apotheek. Ze worden morgenochtend geleverd.

9.30 uur: in de lounge lees ik de krant op een iPad die hier ter beschikking ligt.

10.15 uur: een uurtje fitness. Mijn hartslagmeter is verbonden met de fitnessapparaten en het internet. De gegevens worden doorgezonden naar mijn huisarts.

11.15 uur: ik bel de huisarts. Mijn nieuwe smartphone volgt permanent mijn hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk, en stuurt die gegevens automatisch naar mijn arts door. De resultaten zijn bemoedigend: mijn gezondheid is stabiel, het volstaat mijn huidige medicatie verder te nemen. Binnenkort onderga ik mijn jaarlijkse coloscopie en die zal iets aangenamer verlopen dan de vorige. Ik moet nu een pil nemen met daarin een microcamera die beelden zal nemen van de binnenkant van mijn ingewanden.

12 uur: lunch in het restaurant van het complex. Ze hebben er een lekkere plancha-formule met een tafelgrill.

13.30 uur: ik breng mijn wasgoed naar de kelder en stop het in de wasmachine. Ik hoef er niet bij te blijven. Zodra de was klaar is, stuurt de wasmachine een bericht naar mijn smartphone en de onthaalbalie.

13.45 uur: mooi weer, zin in een fietstochtje. Ik haal mijn elektrische fiets op in mijn eigen beveiligde staanplaats, voorzien van een oplader.

15.30 uur: ik ben op tijd terug om mijn jongste kleinkinderen af te halen van de school. Ik neem ze mee naar een park met speeltuin hier in de buurt.

18 uur: zoon en schoondochter komen de kids ophalen. We drinken iets in de lounge.

19 uur: ik eet een kant-en-klare maaltijd, want ik heb met buren afgesproken om naar de film in de stad te gaan. De taxidienst van het centrum komt ons halen en brengt ons terug. Ook die dienst komt automatisch op mijn maandafrekening.

22.30 uur: Terug in het centrum moet ik dringend plassen. Ik gebruik het toilet van de lounge. Op de handdoekdroger lees ik een elektronisch bericht: mijn buurvrouw is jarig en nodigt ons uit voor een feestelijk ontbijt.

22.40 uur: mijn e-mails lezen en wachten tot 23 uur. Dan kan ik met mijn dochter in Toronto skypen. Ik hoor dat ze een nieuwe job heeft en ga blij slapen.

Kopen voor later

De dag die we hier beschijven is geen verre toekomstfantasie, maar wordt dagelijkse realiteit in Carehome of the Future. Dit is het nieuwste project van Living Tomorrow/Het Huis van de Toekomst. Het moet in augustus 2013 opengaan in Bolderberg, een deelgemeente van het Limburgse Heusden-Zolder. Deze zorgwoning van de toekomst zal bestaan uit een woonzorgcentrum met 64 ruime kamers (32 m²) en 44 serviceflats (van 70 tot 87 m²). Ze worden uitgerust met de nieuwste technologieën die nu al beschikbaar zijn.

Het complex, in totaal 2,2 ha groot, zal ook een Living Lab omvatten: een soort van kijkwoning waarin 60 bedrijven hun zorg- en comfortvond-sten zullen tonen – ook degene die zich nog in een onderzoeksfase bevinden. Van de digitale verpleegster tot het openen van deuren met de smartphone. Het Living Lab is bedoeld voor drie jaar (2013-2016). De bewoners van het woonzorgcentrum en de serviceflats zullen fungeren als gidsen voor bezoekers, als testpersonen én als kritische klanten. Na 2016 sluit het Living Lab, maar de rest van het complex blijft bestaan.

Niet alleen elektronica

Veertien serviceflats zijn al verkocht. Hoofdzakelijk aan vijftigers en zestigers die willen kopen voor later. De aankoopprijzen liggen momenteel (2011) tussen euro 165.000 (1 slaapkamer) en euro 215.000, excl. btw.

“Het is niet onze bedoeling de serviceflats en woonzorgkamers vol te stouwen met elektronica”, zegt initiatiefnemer Frank Beliën. “We gaan voor innovaties die het wooncomfort, het woonplezier en de levenskwaliteit echt verhogen, zonder de mensen te belasten. We hechten minstens zo veel belang aan sociale contacten. We hebben een locatie gezocht die dicht bij de dorpskern ligt. Openbaar vervoer, winkels, huisartsenpraktijk, kapper, apotheker, sporthal... het bevindt zich allemaal in de directe omgeving. Alle inwoners en verenigingen van de buurt zullen gebruik kunnen maken van de polyvalente zaal, het restaurant en de lounge. We gaan zelfs een kindercrèche inpassen.”

Voor informatie over het project Carehome of the Future: tel. 011 85 04 33 en www.carehomeofthefuture.com

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content