De caravan is terug!

Na slow food zou in 2013 slow travel verder moeten doorbreken. Traag reizen betekent dat we weer onze tijd nemen om ergens te geraken en bestemmingen te bezoeken. Geen vliegtuigreizen en geen snelle tolwegen meer, maar lokale wegen en reizen met de bus, boot of trein. De twee nieuwste hypes: reizen met een vrachtschip en reizen met de caravan. Jawel, de caravan is helemaal terug van weggeweest - ook al omdat hij betaalbaarder is dan een motorhome.
...

Na slow food zou in 2013 slow travel verder moeten doorbreken. Traag reizen betekent dat we weer onze tijd nemen om ergens te geraken en bestemmingen te bezoeken. Geen vliegtuigreizen en geen snelle tolwegen meer, maar lokale wegen en reizen met de bus, boot of trein. De twee nieuwste hypes: reizen met een vrachtschip en reizen met de caravan. Jawel, de caravan is helemaal terug van weggeweest - ook al omdat hij betaalbaarder is dan een motorhome. De komende lente toont de mode een ware explosie van vrolijke en levendige kleuren. Kwestie van een tegengewicht te bieden voor de crisis en de zwartgalligheid om ons heen. De topkleur wordt een zeer rozig roze dat helemaal niet verlegen is, maar wel bedoeld om ons een goed humeur en een blije uitstraling te bezorgen. De mode brengt ook geometrische en fantasierijke bedrukkingen, stipjes en creaties in twee kleuren. Behalve deze dynamische kleurentherapie zien we alle mogelijke kleuren die rust en bezinning oproepen. Vooral wit en zandtinten geven het modebeeld een forse dosis zen mee. Maar wat we ook kiezen, in 2013 moeten we ons vooral duurzaam kleden: niet meer vallen voor om het even wat, maar kiezen voor kwaliteit die enkele seizoenen kan meegaan. Ook in beauty overheerst - jawel - de slowtrend (zie p. 84).Er is beterschap op komst voor wie graag on the move eet. Begin januari wordt h'eat it gelanceerd. Dat zijn kant-en-klare soepen die zichzelf wonderbaarlijk opwarmen door op de verpakking te drukken. Na vijf minuten drinkt u de warme soep uit een tuitje en ze is - oef - verrassend lekker. Ook het eten uit automaten wordt beter. In China en de VS staan al automaten die een vers getapt pintje, vers gebakken pizza of à la minute gedraaid roomijs leveren.2013 wordt ons aangekondigd als het jaar waarin de tabletcomputer een algemeen gebruiksvoorwerp zal worden. Ook op café en restaurant. We krijgen een waterval aan applicaties die we gratis kunnen downloaden op de tablet (of de smartphone). Daarmee kunnen we van om het even waar boeken in een restaurant, gerechten en dranken kiezen, zien of een gerecht allergenen bevat, enz. We zullen zelfs aan ons stamcafé kunnen vragen om een welbepaald bier klaar te zetten.René Redzepi heeft wat aangericht! Toen zijn restaurant Noma in Kopenhagen werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, kreeg zijn stokpaardje - werken met wilde of ongewone groenten, vruchten en kruiden - snel navolging. Heel wat toprestaurants in ons land zijn gestart met een eigen moestuin. De keukenbrigade gaat 's morgens in de natuur op zoek naar eetbare planten als muurkruid, heideasperges of wilde kervel. Willen we mee zijn met deze trend, dan gaan we in 2013 aan de slag met klaverzuring, jonge blaadjes van de lindeboom of lijsterbessen. Test het zelf uit en maak soep van jonge brandneteltoppen!2013 wordt het jaar waarin de Libanese en de Ethiopische keuken bij ons doorbreken. Voor het eerst is een Libanees restaurant (Maza'j in Oudergem) opgenomen in de Bib Gourmand Beneluxgids. En als u googelt op 'Ethiopisch restaurant' zult u verwonderd zijn over het aantal hits. De Libanese keuken is door het gebruik van graansoorten en peulvruchten een droom voor vegetariërs. De Ethiopische keuken is sterk gekruid en kent geen mes en vork (u schept het gerecht op met stukjes indzjerabrood). Beide keukens werken met gemeenschappelijke schotels die midden op de tafel staan en waarMeer nog dan de voorbije jaren wordt 2013 het jaar waarin vijftigplussers de fitnesscentra gaan veroveren. En daar hoeven we ons niet uit te putten met tonnen gewichten. Traditionele oefeningen met weinig belasting zoals push-ups en tractietoestellen, zijn in het nieuwe jaar weer in de gratie. Dat blijkt uit een peiling bij meer dan 3.300 internationale professionals in de fitnessbranche. "De oefeningen waarvoor we vooral ons eigen lichaamsgewicht gebruiken, hebben hun nut bewezen om weer fit te worden en het te blijven", zegt de auteur van het onFood pairing is de wetenschap die de lekkerste combinaties van eten en drinken probeert te achterhalen door de hoofdmoleculen van de drank en het gerecht te vergelijken. Met de hulp van deze wetenschap (en van sommeliers en chefs) zijn Belgische brouwers bezig met de ontwikkeling van gastronomische biertypes. Zoals de Rodenbach Caractère rouge, in beperkte oplage, i.s.m. topchef Viki Geunes. Het bier moet perfect passen bij verfijnde gerechten met blauwschimmelkaas of eendenborst.Een van de leukste trends is slow living. Traag wonen betekent eigenlijk dat we lui mogen zijn. Onze woning moet in de eerste plaats dienen om te onthaasten. En iedereen mag zien dat er bij ons geleefd wordt. Ons interieur hoeft er niet langer afgelikt bij te liggen, integendeel: slordig wordt een beetje chic. Desnoods trekken we de overgordijnen dicht (want die kunnen weer). Kaders en spiegels mogen op de grond tegen de muur staan. In de keuken is een grote tafel gezelliger dan een kookeiland. Liefst zorgen we ook voor een kamer waarin we nergens gestoord worden door elektronische apparatuur.Multimedia touchscreens in de auto: nu al in de VolvoV40, de Toyota Verso-S, de nieuwe Clio III, de nieuwe Peugeot 208, de Opel Adam... Ingebouwde sensoren in het tv-toestel, de gsm, het koffiezetapparaat, de gps. Ze reageren op onze nabijheid (we hoeven het toestel zelfs niet meer aan te schakelen). Driedimensionele printers (tot nu toe peperduur) worden betaalbaarder. Slimme thermostaten: ze reageren op onze aanwezigheid én op het daglicht.Omwille van onze ecologische voetafdruk moeten we zoveel mogelijk lokale producten eten. Maar wat doen we met buitenlandse gerechten die bij ons geliefd zijn geworden? Geen probleem, we combineren ze met streekproducten van bij ons. De pizzaketens Pizza Hut en Mamma Mia gaven de toon aan en lanceerden de voorbije maanden pizza's met witloof en Luiksesiroop.Wilt u helemaal mee zijn met deze trend, maak dan dit jaar eens tagliatelle met een spruitjessaus klaar of tapas met grijze garnalen!2013 wordt het jaar van thee bij de maaltijd. Dat is vooral te danken aan de invloed van Samova. Deze Duitse cultproducent maakt ongewone en grotendeels biologische theemengsels met namen als Green Chill en Maybe Baby. Elk mengsel dient voor een andere toepassing: voor cocktails zoals mojito of john collins, voor ijsthee bij een koude maaltijd, voor warme thee bij welbepaalde gerechten, enz. Deze nieuwe theecultuur zal eerst te proeven zijn in restaurants, maar ze kan er ons al toe aanzetten thee anders te gaan gebruiken in onze keuken thuis.Ludo Hugaerts, Olivia van de Putte & Lise Leuven