Leve het broertje van de tong!

De tongschar is uitgeroepen tot ‘Vis van het jaar’. Daarmee treedt hij definitief uit de schaduw van zijn grote broer, de tong. Terecht, want de minder populaire tongschar is even gezond en stukken goedkoper.

Belgen hebben de vastgeroeste gewoonte om altijd weer tong en kabeljauw in hun winkelkarretje te leggen en de tientallen andere vissoorten grotendeels te negeren. Jammer, want dat doet de prijzen van kabeljauw en tong on-evenredig stijgen en bovendien mist de consument zo een aantal lekkere en gezonde alternatieven. Met de Vis van het jaar probeert de Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) elk jaar een minder bekende, maar daarom niet minder lekkere soort op ons menu te krijgen. Dit jaar wordt dat de tongschar, een makkelijk te bereiden én gezonde platvis van doorgaans 30 à 40 cm.

Melktong, steenschol, steenschar, schartong: de tongschar staat onder een hoop andere benamingen bekend. Voor de regels op de namen van vissen verstrengd werden, ging hij zelfs als tong over de toonbank. Heel onterecht, want ondanks de gelijkende smaak en textuur is die vis eerder ver verwant, veel dichterbij is de schol.

Nogal wat mensen beperken het eten van vis omdat ze vrezen dat die door milieuvervuiling te veel schadelijke stoffen bevat. Maar dat argument gaat zeker niet op voor tongschar. Pcb’s, dioxines en zware metalen (zoals kwik) worden in de eerste plaats in vet opgeslagen en de tongschar is een vrij magere vis. Hij bevat dus in het slechtste geval kleine hoeveelheden van die schadelijke stoffen. Anderzijds zijn de gezondheidstroeven waarover hij beschikt, indrukwekkend. Hij bevat gemiddeld 16% proteïnen ten opzichte van 1,2% vet (ter vergelijking: de supermagere rog heeft 0,2% vet, de vette haring 18%). Maar zelfs dat lage vetgehalte mag geen bezwaar zijn, want tegenover heel weinig verzadigde vetzuren staan hier veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Zij halen het cholesterolgehalte in ons bloed naar beneden.

Jodium, selenium en vitamine B

Maar tongschar is niet alleen van betekenis in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Het is een zeevis en dat betekent dat hij rijk aan jodium is. De meeste Belgen vertonen een klein tekort aan jodium en hoewel dit meestal niet leidt tot zware misvorming of de beruchte krop, is het niet onverstandig om erop te letten dat aan de minimale jodiumbehoefte voldaan wordt. Dat lukt niet met zeezout of gezonde zeelucht alleen, minimaal tweemaal per week vis eten helpt u heel wat verder op weg, vooral als hij niet in water gekookt maar en papillotte gestoomd of gebakken wordt. En dat zijn nu net bereidingswijzen waar de tongschar zich uitstekend toe leent.

Wie zelden of nooit vis op het menu zet, riskeert naast een jodiumtekort ook een gebrek aan selenium. Dit sporenelement onderhoudt onder meer ons immuunsysteem en zou een rol spelen in de bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker. In tongschar is het afdoende aanwezig, net zoals een boel vitamines. A en D vindt u in grotere mate in vettere vissoorten, maar tongschar bevat ver-schillende vitamines B, waaronder B12, die niet in plantaardige voedingsstoffen voorkomen en die onontbeerlijk zijn voor ons centrale zenuwstelsel en onze hersenen.

Veelzijdig visje

Een van de redenen waarom consumenten vaak naar klassieke vissoorten teruggrijpen, is dat ze niet goed weten hoe minder bekende vissen bereid kunnen worden. Gelukkig doet de tongschar niet moeilijk in uw pot of pan. Hij leent zich tot zowat alles. U kunt hem pocheren of grillen, wokken, smoren of stoven in een vispannetje. Maar ook in boter gebakken of in beslag gefrituurd staat hij zijn mannetje, al moet u er dan wel rekening mee houden dat een bereidingswijze met veel vet afbreuk doet aan zijn gezond en mager imago.

Ariane de Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content