Let op het etiket!

Raak je ook niet wijs uit al die ingrediënten met vreemde namen? Moet je cosmetica met sulfaten, tolueen, formaldehyde en andere siliconen nu echt bannen? Wij helpen je het bos door de bomen te zien!

Siliconen

Wat? Siliconen zijn synthetische polymeren verkregen uit siliciumdioxide (zand). Ze kwamen op de markt in de jaren 1950.

Waarvoor? Om bepaalde verzorgings- en cosmeticaproducten zijdeachtig en glad te doen aanvoelen, om verzorgende oliën een droge touch te geven en om ervoor te zorgen dat make-up lang houdt. Ze worden ook gebruikt in haarverzorgingsproducten om de haarvezel met een dunne film te omhullen en beschermen. Er zijn waterabsorberende en waterafstotende siliconen. De eerste verdwijnen onder invloed van water, de tweede niet en riskeren je haar na verloop van tijd te verstikken en aan te tasten. Je vindt ze terug in herstellende verzorgingsproducten, maskers, crèmespoelingen, 2-in-1 shampoos en waterbestendige zonneproducten.

Schadelijk? Siliconen zijn in de huidige blootstellingsgraad niet schadelijk voor de mens. Ze zijn wel schadelijk voor het milieu omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn.

Op het etiket. Je vind ze terug als cyclomethicone en di- of trimethicone.

Onze favorieten zonder siliconen.Protection & Radiance Shampoo voor gekleurd haar van Yves Rocher, Conditioner van Pantène Pro-V, Masker met karitéboter voor zeer droog haar van Phyto, Absolue Kératine van Furterer en Jasmine & Henna Fluff-Eaze van Lush (www.lush.com). Maar ook Klorane, Biolage van Matrix, Bio Beauté by Nuxe en Ultra Doux van Garnier.

Sulfaten

Wat? Sulfaten zijn tensioactieve stoffen, ofwel schuimende en emulgerende bestanddelen.

Waarvoor? Je vindt ze terug in shampoos en douchegels om vet en onzuiverheden efficiënter te verwijderen. Ze worden ook gebruikt om fasen te binden die normaal gezien niet gemengd kunnen worden, zoals water en olie.

Schadelijk? De schadelijkheid van sulfaten is zeer beperkt, maar ze kunnen de reactieve hoofdhuid en de gevoelige en zeer droge huid irriteren.

Op het etiket. Zoek naar natriumlaurylsulfaat.

Onze favorieten zonder sulfaten. De douchegels van Roger&Gallet, Dercos Treatment Shampoo van Vichy, Pureology (in het kapsalon), Lipikar van La Roche-Posay en Soin Lavant Doux van Saforelle (in de apotheek). Weetje: er zijn weinig schuimende reinigingsproducten die geen of weinig sulfaten bevatten.

Minerale oliën

Wat? Dit zijn petrochemische derivaten. Vaseline en paraffine, die als vetstof dienen, zijn de meest bekende.

Schadelijk? Amper, maar ze kunnen poriën verstoppen en bieden geen voedende voordelen, in tegenstelling tot plantaardige oliën. Minerale oliën kunnen nuttig zijn voor zeer droge huid, bijvoorbeeld in een lippenbalsem.

Op het etiket. Je vindt ze terug als paraffinum, petrolatum, ceresin wax en ozokeriet.

Onze 100% plantaardige favorieten. Het Belgische merk JYB (www.jybcosmetics.com), Ren (www.renskincare.com) en Etat Pur (nl.etatpur.be), Crème Mains d’Ange van 5 Mondes en biologische verzorgingsproducten in het algemeen.

Ftalaten, tolueen en formaldehyde

Wat? Dit zijn chemische stoffen die vooral in grote mate aanwezig zijn in nagellak.

Waarvoor? Ftalaten zorgen ervoor dat nagellak niet scheurt en worden gebruikt om alcohol in parfums te denatureren en ervoor te zorgen dat ze langer houden. Tolueen doet nagellak er glad uitzien en formaldehyde zorgt ervoor dat de lak hard wordt.

Schadelijk? Ftalaten verstoren het endocriene systeem en zouden aan de basis liggen van bepaalde kankers en foetusafwijkingen. Sinds 2003 zijn de schadelijkste ftalaten verboden in Europa, alleen DEP wordt toegestaan. Wanneer je tolueen inademt, kan dit je zenuwsysteem beschadigen en formaldehyde bevordert bepaalde kankers. Vermijd dus om je gezicht aan te raken met je nagels of ze in je mond te steken.

Onze favorieten. Als parfum kies je het best een alcoholvrij geurtje, zoals het gamma Eau Fraîche van Caudalie of de parfums van Korrès (in de apotheek). Tot de veilige nagellak-merken behoren UNE Natural Beauty, Clinique, Mavala (bij Ici Paris XL) en La Roche-Posay Silicium Pastel Care.

VIRGINIE DRAELANTS

Partner Content