Les Aravis Rust en charme in de Alpen

Drukke skioorden als Chamonix lopen tijdens het hoogseizoen afgeladen vol. Wie iets rustiger en charmanter zoekt, maar niet wil inboeten aan indrukwekkende berglandschappen, zal zich thuis voelen in het Massif des Aravis.

Tekst en foto’s: Ann Van Wesemael

Zelf trek ik ernaar toe op aanraden van bevriende globetrotters. Al snel blijk ik hier mijn ideale sneeuwbestemming te hebben gevonden. Het Massief is erg goed gelegen, op 30 km van Annecy, waar ik helemaal relaxed arriveer na zes uurtjes sporen. Aan het tgv-station brengt een pendelbusje me naar het skistation. Ik kom er al gauw achter dat het Massief geen doorsnee toeristencentrum is. Les Aravis is er wonderwel in geslaagd een evenwicht te bereiken tussen toerisme en plaatselijke cultuur. La Clusaz, Le Grand Bornand, Saint-Jean de Sixt en Manigod, de vier bergdorpen van Les Aravis, hebben hun authentieke karakter bewaard. Geen wildgroei aan hotels, wel schitterende mooie houten chalets. Elk dorp doet aan kleinschalige landbouw, die dan weer de lokale gastronomie ten goede komt.

Top van de Franse Alpen

Ik verblijf in het charmante chalet-hotel Beauregard in La Clusaz. Van hieruit gaat een skilift omhoog naar een indrukwekkende skipiste. Dit skigebied mag zich Top of the French Alps noemen, een exclusief keurmerk. Het houdt in dat fanatieke skiërs en snowboarders de infrastructuur hier erg op prijs stellen. Maar ook mensen met een minder scherpe conditie – zoals ik – vinden hun gading in La Clusaz. Ik ben gek op langlaufen en trek dan ook richting Plateau des Confins, waar uitsluitend langlaufpistes zijn. De vergezichten op het indrukkwekkende Massif des Aravis worden hier nauwelijks verstoord door mensen. De gezellige winkelstraatjes van La Clusaz zijn ideaal voor mijn après-ski.

Zes kilometer verderop, aan de voet van de Mont Lachat en omringd door met dennen begroeide hellingen, ligt het wondermooie Le Grand Bornand. Het dorp staat bekend voor zijn 400 authentieke chalets, maar is vooral de bakermat van een heerlijke delicatesse, de Reblochon Fermier, die uitsluitend in de bergen wordt geproduceerd. Deze kaas zit in veel regionale gerechten zoals raclette, tartiflette of fondue Savoyarde, die in elk restaurant op het menu staan. Ik ben niet zo gek op zware kaasfondues, maar deze keer maak ik graag een uitzondering. De smeuïge en smaakvolle Reblochon smelt op mijn tong.

Als een ijskoningin

Een bijzondere uitstap is een sledetocht met Siberische husky’s. In Menthon Saint Bernard laat ik mij door een tiental honden door het schitterende berglandschap trekken. De honden zijn buitengewoon mooi en fascinerend om gade te slaan. Ik voel me een echte ijskoningin.

Rustiger gaat het er aan toe tijdens het raquetten in Saint Jean de Sixt, de hoofdstad van de sneeuwschoen. Het is even wennen met zo’n minitennisracket onder mijn schoenen, maar al gauw baan ik mij met gemak een weg door de dikke sneeuwlagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content