Lenzen: ook voor wie moeite met lezen krijgt!

60 % van de Europese 40plussers heeft moeite bij het lezen van berichtjes op hun gsm. Onder hen onze hoofdredactrice, die ook nog bijziend is. Zij testte dan ook de nieuwe multifocale lenzen uit.

Vijfentwintig jaar lang heb ik, behoorlijk bijziend, lenzen gedragen. Tot de dag dat ik ze dankzij de airco totaal niet meer kon verdragen. Probleem met de bevochtiging van de ogen. Dus ben ik maar zonder veel enthousiasme op een bril overgestapt. Eentje met progressieve lenzen want ik begon stilaan een leesbril nodig te hebben. Het typische plaatje voor wie in de veertig is.

De lenzen die ik vandaag uitprobeer, lijken in niets nog op de eenvoudige lenzen die ik jaren geleden droeg. Alleen het uitzicht heeft de oude generatie contactlenzen nog met deze nieuwe pareltjes van technologie gemeen. Om te beginnen hebben deze exemplaren al de heel bijzondere eigenschap dat ze multifocaal zijn: ze corrigeren zowel mijn bijziendheid als het feit dat ik een leesbril nodig heb.

Toch functioneren deze lenzen niet zoals progressieve brillenglazen. Daarmee kijk je immers naar beneden om te lezen en naar boven om in de verte te kijken. Hier moeten de hersenen aan het werk, waarbij ze geholpen worden door een heleboel parameters die in de lens verwerkt zijn. Zij kiezen als het ware het geschiktste beeld uit het aanbod.

Een compromis

In de praktijk betekent dat dat de lenzen een compromis bieden. Je kunt er behoorlijk ver en dichtbij mee kijken, maar niet zo scherp als met een bril met progressieve glazen. Wie, zoals ik, veel moet lezen voor zijn werk, zal dus al snel weer naar de vertrouwde bril grijpen. Aan de andere kant zijn de lenzen fantastisch om te gaan winkelen (u ziet wat er in de rekken ligt én wat er op het prijskaartje staat), om sport te beoefenen (u ziet de tennisbal aankomen én wat er op het menu staat als u na een partijtje tennis nog iets gaat drinken), om naar een receptie te gaan, om op reis te gaan, enzovoort. Brildragers zullen onge-twijfeld ook waarderen dat ze niet langer door een waas van druppels moeten kijken bij een wandeling in de regen en bij zonnig weer niet voortdurend met zonnebril en gewone bril moeten jongleren.

Dat is dus mijn eerste vaststelling: deze lenzen vervangen uw bril niet volledig, maar vullen hem aan in functie van uw bezigheden.

Goede bevochtiging

Een ander verschil met mijn lenzen van destijds: deze zijn gemaakt van silicone hydrogel, een hoogzuurstofdoorlatend materiaal. Dat verklaart waarom ik ze goed verdraag, zelfs na een dag werken in een gebouw met airco.

Hydratatie is momenteel het stokpaardje van de lenzenfabrikanten. De Brusselse opticien Michel Delhaye, die me de lenzen aanpaste, weet waarom: de vraag is geëvolueerd. De airco is alomtegenwoordig geworden en we worden omringd door schermen, vooral die van computers, waarbij we de neiging hebben om te weinig met de ogen te knipperen.

Daarnaast is het aantal uren per dag waarop we contactlenzen dragen, toegenomen. We houden ze in van de vroege ochtends tot de late avond, want we zijn tot laat bezig met sport of een avondcursus. Hoe langer lenzen gedragen worden, hoe vuiler ze worden, wat op zijn beurt dan weer de behoefte aan zuurstof van het hoornvlies verhoogt. Het voordeel van silicone hydrogel is dat lenzen uit dat materiaal die zuurstof makkelijker doorlaten.

Zonder bril!

En dan is er de veroudering van de bevolking... “Dat klopt wel”, reageert de opticien. “Maar hoewel met de jaren het traanvocht vermindert, worden de ogen ook veel minder gevoelig.” Goed nieuws dus: in tegenstelling tot wat men zou denken, is het voor 50plussers niet ondenkbaar om voor het eerst in hun leven contactlenzen te dragen.

Hoeveel tijd heb je nodig om je aan te passen? “Dat vraagt wel zijn tijd”, waarschuwt Michel Delhaye. “Het kan zijn dat je ze eerst echt voelt zitten en de ogen zelfs een tijdje wat rood worden.” Niks ergs dus, en omdat het maandlenzen zijn, is de kans op vervuiling of beschadiging vrij klein. Dat verhoogt het draagcomfort en de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk. Dit weekend spring ik dus vrolijk op de fiets: “Kijk mama, zonder handen én zonder bril!

Prijs

De Bausch&Lomb multifocale lenzen kosten euro 75 per doos met zes maandlenzen. Dat betekent dus euro 150 voor beide ogen per half jaar..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content