BART-À-VIN
Dit intieme huiskamerrestaurant is een bistro pur sang, zoals je die in nostalgisch Parijs of Lyon treft. Je komt naar deze voormalige varkensuitbeenderij om geanimeerd te smikkelen. Eigenaar Bart Adriaenssens studeerde aan de wijnbouwschool van Montpellier, maakte wijn in Frankrijk en zat in de wijnverkoop. Kok Tom Van der Borght kwam als wijnklant aanwaaien en kookte vele jaren in toprestaurants (Gin Fish, Pérouse, Petit Zink en Willem van Doornyck). De door Bart voorgestelde wijn drink je per glas of fles. Een flesje kan ook mee naar huis worden genomen aan een meenee...
Dit intieme huiskamerrestaurant is een bistro pur sang, zoals je die in nostalgisch Parijs of Lyon treft. Je komt naar deze voormalige varkensuitbeenderij om geanimeerd te smikkelen. Eigenaar Bart Adriaenssens studeerde aan de wijnbouwschool van Montpellier, maakte wijn in Frankrijk en zat in de wijnverkoop. Kok Tom Van der Borght kwam als wijnklant aanwaaien en kookte vele jaren in toprestaurants (Gin Fish, Pérouse, Petit Zink en Willem van Doornyck). De door Bart voorgestelde wijn drink je per glas of fles. Een flesje kan ook mee naar huis worden genomen aan een meeneemprijs. Wat de pot schaft, staat op een leien bord. De keuze is beperkt. Terugkerende succesnummers zijn: charcuterie, gemarineerde groentjes met mozzarella en steak tartaar. Wij haalden ons hart op aan een bereiding van zalmtartaar met salade van zoetzure venkel, zure room en ansjovis (17 euro) en borst van hoevekip, opgediend met frisse citroenjus en julienne van wortel en prei (25 euro).Dit bescheiden eethuis ligt dicht bij de luchthaven. Je bent er welkom voor een verzorgde snelle of meer relaxte maaltijd. Gastvrouw Céline Woltèche ontvangt vriendelijk en efficiënt. Achter de schermen kookt Sébastien Van der Beeten. De twee dertigers leerden elkaar kennen op de beroepsschool en hebben mekaar niet meer losgelaten. Voor de samenstelling van de gerechten doet de kok een beroep op kleine telers, die bij voorkeur bio werken. De groenten komen direct van het veld en het vlees rechtstreeks van lokale boerderijen. Er is een tweegangenlunch voor 24euro, het Anarchy-menu in drie gangen kost 38euro, in vier gangen 50euro. Wil je, zoals wij, à la carte eten, dan heb je keuze uit vier voor- en vier hoofdgerechten. Goede herinneringen gaan naar gelakt vlees van duivenborst met kroketje van de gekonfijte pootjes en garnituur van rode biet (24 euro) en gevulde parelhoen met tomatensaus, ravioli met ricotta en courgette (29 euro).Voor een verfijnde en inventieve culinaire beleving te midden van een prachtig artdecodecor is er l'Ardeqo. In de jaren 30 van vorige eeuw bouwde architect Hosdain een art-decopaleisje voor dokter Spinoit. Het monument werd in 2012 aangekocht door architect Hubert Clausse, die de oorspronkelijke inrichting handhaafde. Op de eerste verdieping kwam het gastronomische restaurant l'Ardeqo. Aan het fornuis staat Thomas Perez Perez, een veelbelovende jonge chef met Spaanse wortels. Hij leerde koken bij Lionel Rigolet in Comme chez Soi en bij Maxime Collard. De spijskaart vermeldt uitsluitend keuzemenu's, die in prijs variëren van 45euro voor drie gangen tot 68 euro voor vijf gangen. De gerechten zijn origineel en smakelijk, zoals bijvoorbeeld de kunstige compositie met krab, vlierbloesem, gekruide mayonaise en chutney van raapjes met kurkuma, of konijn met auberginekaviaar, carponata, salie, polenta en pijnboompitten. Allemaal smakelijk en mooi gepresenteerd!