PÈRE ET MÈRE
Op de Grote Markt van Diksmuide bevindt zich sinds drie jaar de gezellige bistro Père et Mère. Het eethuis is een vertrouwde plek voor wie wil genieten van onvergankelijke Belgische en Franse klassiekers. Aan het roer staat de 29-jarige Jelle Devisch, die de zaak in mei overnam. De bekende traiteur Frans Saint Germain, die samen met zijn vrouw Ria deze zaak opende om hun loopbaan in schoonheid te eindigen, stuurt Jelle Devisch op de achtergrond aan. Alles wat wij die dag proefden, was vakkundig en met respect voor tradities bereid. Wij genoten van garnaalkroketten met gou...
Op de Grote Markt van Diksmuide bevindt zich sinds drie jaar de gezellige bistro Père et Mère. Het eethuis is een vertrouwde plek voor wie wil genieten van onvergankelijke Belgische en Franse klassiekers. Aan het roer staat de 29-jarige Jelle Devisch, die de zaak in mei overnam. De bekende traiteur Frans Saint Germain, die samen met zijn vrouw Ria deze zaak opende om hun loopbaan in schoonheid te eindigen, stuurt Jelle Devisch op de achtergrond aan. Alles wat wij die dag proefden, was vakkundig en met respect voor tradities bereid. Wij genoten van garnaalkroketten met goudbruin gefrituurde brosse korst en traag lopend, geurig beslag vol grijze garnalen (16 euro) en van in Piedboeuf-bier gestoofde konijnenboutjes opgediend in biersaus met pruimen en aardappelkroketjes (22 euro). Ook was er vol-au-vent, rijkelijk gevuld met hoevekip en zwezerik, overgoten met mousselinesaus en vergezeld van eersteklas frieten (24 euro). In Père et Mère wordt gekokkereld met goede producten en de bereidingen en de prijzen zijn een omweg waard.De eerste vestiging opende enkele jaren terug aan het Brusselse Drievuldigheidsplein. Het succes van de formule rond new style dim sum, zoals men die in moderne wijken van Taipei, Hong Kong en Singapore serveert in een kleurrijk decor, was de aanzet om een tweede Dam Sum te openen. Dit gebeurde een half jaar terug op het gelijkvloers van het aparthotel Citadines aan de Brusselse Vismarkt. Deze Aziatische neokantine met streetfoodsfeer biedt een ruime keuze gerechtjes aan kleine prijsjes. Specialiteit is Xiao long gun of gestoomde ravioli gevuld met gehakt en bouillon. Wij genoten van BBQ Porc Bun of twee stoomcakes gevuld met varkensvlees (6,40 euro), grote garnalen in doorzichtig stoomdeeg (6,40 euro voor drie), Bad kip uit de wok met pinda's en knoflooksaus (11 of 17 euro) en gefrituurde noedels met zeevruchten en lente-ui (14,50 euro). Afsluiten gebeurde met matcha-ijs (6 euro). Reserveren in dit moderne in- en uitloop restaurant is onmogelijk.Loungeatude is een elegante en intieme plek om tot rust te komen met een cocktail in het warme salon met open haard en bibliotheek of om culinair te genieten aan een feestelijk gedekte tafel. Het trendy ingerichte eethuis, dat zich juist achter het cultureel centrum Ferme du Biéreau bevindt, opende in 2005. Relatief nieuw is de komst van chef-kok Jamel Aïchi. De spijskaart afficheert menu's van 49 en 65 euro. Voor de haastige eter is er het menu Chrono gourmand (28 of 37 euro). Wij genoten van paling in het groen met een wolkje wasabi, mandarijn mikan en krokante quinoa (24 euro) en panna cotta van boleten gedecoreerd met eetbare bloemen en scheuten (24 euro). De bereiding van langoustines op aardappelpuree met gerookte schelvis en kaviaar was van een onvergetelijke delicatesse (39 euro). Jamel Aïchi is een chef met een eigen kookstijl, die doordrongen is van zuiderse parfums.