OUD MUNTE
Munte is een landelijk dorp aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Aan het kerkplein ligt een idyllisch, oud dorpscafé, dat recent een nieuwe eigenaar kreeg. Op de plaats van de vroegere paardenstallen kwam een restaurant, dat wordt uitgebaat door een ervaren duo. Luc Van Oostende, de vroegere baas van het Gentse Cafe Theatre runt de zaak. Hij nam Philippe Grootaert aan, die met robuuste bereidingen volle zaken trok in Antwerpse eethuizen als Chez Philippe, Le Petit Zinc en Le Zinc. In Oud Munte wordt de burgerkeuken eer aangedaan. Gespierde specialiteiten zijn: oeufs en meurette of gepocheerd ei op toast ...
Munte is een landelijk dorp aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Aan het kerkplein ligt een idyllisch, oud dorpscafé, dat recent een nieuwe eigenaar kreeg. Op de plaats van de vroegere paardenstallen kwam een restaurant, dat wordt uitgebaat door een ervaren duo. Luc Van Oostende, de vroegere baas van het Gentse Cafe Theatre runt de zaak. Hij nam Philippe Grootaert aan, die met robuuste bereidingen volle zaken trok in Antwerpse eethuizen als Chez Philippe, Le Petit Zinc en Le Zinc. In Oud Munte wordt de burgerkeuken eer aangedaan. Gespierde specialiteiten zijn: oeufs en meurette of gepocheerd ei op toast met rode wijnsaus (13 euro), gekonfijte lamsschouder (54 euro voor twee) en kraaibiefstuk met rode wijnsaus en sjalot (25 euro). Wij proefden met de hand gesneden steak tartaar, kundig op smaak gebracht en opgediend met prima frieten en een salade (21 euro) en drie in boter gebakken slibtongetjes met salade en frieten (27 euro). Wij kwamen voldaan van tafel.Plaats van gebeuren is een villa tussen het groen. Vanuit de eetzaal kijk je uit op een stadstuin. Zitten doe je in comfortabele zetels en op de tafels ligt smetteloos wit linnen. Dit Frans-Italiaanse restaurant is een begrip bij gegoede burgers uit de omliggende villawijken. Generatie na generatie komt er in een gerieflijke omgeving verzorgd, smakelijk en aan redelijke prijzen tafelen. De spijskaart vermeldt bereidingen zoals gnocchi met morieljes (26 euro), gebraden langoustines met selder en curry (33 euro), zeebrasem van de grill met groene kruidensaus (27 euro), gebraden lamsribstuk met rozemarijn (66 euro voor twee) en hoevekip met eekhoorntjesbrood (33 euro). Signatuurgerecht is de bereiding van kalfszwezerik van de grill met bearnaisesaus (36 euro). Wij degusteerden al dente gekookte fiocchi met peer en taleggio (16 euro) en lamskotelet van de grill met kruidenboter, gekookte seizoengroenten en kasteelaardappelen (33 euro). Om in stijl te eindigen waren er krokante soesjes gevuld met vanille-ijs en overgoten met warme chocoladesaus (10 euro). Er is een driegangenmenu op weekdagen voor 25 euro.Aan het kruispunt in het centrum van Rixensart ligt een oud gebouw, dat door zijn architectuur aan een oud passagiersschip doet denken. Het gebouw biedt onderdak aan Ciné Centre, een door cinefielen geliefde vintage bioscoop. Aanpalend is café restaurant St Quai Toile. De door kaarsjes verlichte eetzaal biedt nostalgische charmes. Gastvrouw is Amélie Vanderperre. Zij is jong en kordaat. Achter de schermen kookt partner Maxime Cailleton, wiens vader hier nog achter het fornuis stond. Zijn specialiteiten zijn tartaar van vis of vlees, die op zijn Belgisch of op zijn Italiaans met truffel uit de keuken komen. De meesten kiezen voor de Zapping-formule, waarbij je zelf een voor-, hoofd- en nagerecht van de kaart kiest voor 39 euro (53 euro met wijn). Wij genoten van een pan vol Zeeuwse mosselen met krokante groentjes in gekruid vocht (16 euro) en van een royale portie gekaramelliseerde spareribs, opgediend met barbecuesaus en een gemengde salade (21 euro).