OCTAVE
Chocolate Nation, The Belgian Chocolate Experience is het grootste chocolademuseum van de wereld. Het museum telt 14 thematische ruimtes, die je meenemen op een ontdekkingstocht door de wonderlijke wereld van de chocolade. Bij het museum horen een restaurant en bar, die zowel via de straat als via de centrale inkomhal van het museum toegankelijk zijn. De naam Octave verwijst naar smakenpionier Octave Callebaut. Thomas de Weyer, die je herkent aan zijn lange baard en tattoos, heeft het keukengebeuren onder zijn beheer. Hij komt van onder de vleugels van Sergio Herman. A...
Chocolate Nation, The Belgian Chocolate Experience is het grootste chocolademuseum van de wereld. Het museum telt 14 thematische ruimtes, die je meenemen op een ontdekkingstocht door de wonderlijke wereld van de chocolade. Bij het museum horen een restaurant en bar, die zowel via de straat als via de centrale inkomhal van het museum toegankelijk zijn. De naam Octave verwijst naar smakenpionier Octave Callebaut. Thomas de Weyer, die je herkent aan zijn lange baard en tattoos, heeft het keukengebeuren onder zijn beheer. Hij komt van onder de vleugels van Sergio Herman. Aan zijn zijde staat Patrick Aubrian, voormalige rechterhand van chocolatier Pierre Marcolini. Octave heeft Belgische gerechten op de spijskaart en hartige en zoete bereidingen met een snuif chocolade. Zo knabbelden wij van chocoladebrood, genoten wij van kalfsstoofvlees met een vleug cacao (24 euro) en was er een dame blanche, verrijkt met cacaonibs (8 euro).De Fransen hebben een naam voor een volkse bistro van de vriendschap: bistro canaille of troquet. Le Damoiselle hoort thuis in deze categorie van familiale, kleine bistrobars. Het is zo'n eenvoudig ingericht eethuisje dat je koestert. Je geniet er voor weinig geld van eerlijke en lekkere gerechten, die zonder franjes op je bord verschijnen. Pauline of Mathias ontvangen je in hun huiskamerrestaurant met open armen. Zij zijn Frans, net zoals de seizoensgebonden gerechten. De inrichting is kleurrijk en heeft iets te vertellen. De tweegangenlunch van 14euro en de driegangenlunch van 19,50 euro behoren tot de beste prijs-kwaliteitverhouding van Brussel. Alle voorgerechten van de kaart kosten 5,50euro, hoofdgerechten 13euro en nagerechten 5,50euro. Wij smulden van een terrine van hammetje met verse kruiden, opgediend met groentjes en wij hielden van de diepe smaken van de bavette d'aloyau (vlees van de flank) met portsaus, geprakte aardappel en gekonfijte ui (+ 2 euro).Voor een positieve culinaire verrassing moet je naar Lasne, waar twee jaar terug La Ligne Rouge opende. De eetkamers zijn ingericht in molgrijs, opgefleurd met een streepje rood. Er is een riant terras met uitzicht over het groene landschap. De spijskaart is beknopt en alle aandacht gaat naar de menu's (vanaf 52euro, lunch vanaf 30 of 35 euro). De wijnkaart biedt een veelzijdige keuze uit een twintigtal wijnen per glas en grand crus op fles uit Frankrijk en Italië. Aan de basis van het succes van La Ligne Rouge ligt de kookkunst van Benjamin Laborie. Deze Fransman werd opgeleid bij grote Franse koks, zoals Michel Guérard en Michel Bras. Het vijfgangenmenu (78 euro) dat we degusteerden was een creatief feest. Goede herinneringen gaan naar langoustines overgoten met consommé van schaaldieren. Verbazend door het evenwicht tussen zoet en zout was het nagerecht met truffelijs, mousse met vanille, ganache van chocolade en meringue met poeder van boleten.