Truffels ontdekken in Lotharingen

Lotharingen is een heerlijke streek omwille van zijn steden, zijn landschappen, zijn tradities.... Tijdens de eindejaarsperiode kunt u wandelingen maken in de Vogezen en onderweg heerlijke kerstgebakjes proeven op tal van plaatsen. En waarom u niet te goed doen aan een lokale specialiteit zoals de truffel. U kunt een initiatieverblijf boeken in de Auberge du Père Louis in Houdelaincourt. U volgt er kookles en geniet van gastronomische maaltijden rond de truffel van Lotharingen in gezelschap van Jacky Haim, de voorzitter van de truffelconfrérie. U bezoekt ook de markten waar deze delicatesse te verkrijgen is. Drie dagen en drie nachten voor euro 180 per persoon.
...

Lotharingen is een heerlijke streek omwille van zijn steden, zijn landschappen, zijn tradities.... Tijdens de eindejaarsperiode kunt u wandelingen maken in de Vogezen en onderweg heerlijke kerstgebakjes proeven op tal van plaatsen. En waarom u niet te goed doen aan een lokale specialiteit zoals de truffel. U kunt een initiatieverblijf boeken in de Auberge du Père Louis in Houdelaincourt. U volgt er kookles en geniet van gastronomische maaltijden rond de truffel van Lotharingen in gezelschap van Jacky Haim, de voorzitter van de truffelconfrérie. U bezoekt ook de markten waar deze delicatesse te verkrijgen is. Drie dagen en drie nachten voor euro 180 per persoon. Auberge du Père Louis, Houdelaincourt. Info: tel. 0033 329 89 64 14 en www.tourisme-lorraine.fr.Duitsland is hét land van de kerstmarkten, met beroemde markten niet ver van België, onder meer in Aken. Daar verandert de omgeving van het stadhuis en het Katschhof elk jaar in een sfeervolle en familiale kerstmarkt. U kunt er u te goed doen aan aardappelpannenkoeken en kerstgebak als Dominosteine, Lebkuchen en Spitzkuchen, aan speculaas en marsepein- brood. Het lekkerst zijn nog de kruidenkoekfiguurtjes Aachener Printen. Kerstmarkt Aken, van 21/11 tot 23/12 van 11 tot 21 uur, zo 23/11 van 18 tot 21 uur. Info: Aachen Tourist Service: tel. 00 49 241 180 29 60 en www.aachen.deKerstshoppen in Londen is een traditie. Warenhuizen als Harrod's of Selfridges baden in de kerstsfeer. Langs de Thames vindt u de Frost Fair en het Bankside Winter festival, waar u ook lekker kunt eten en drinken. In Hyde Park is er een schaatsbaan. Fijnproevers genieten op de Christmas Food Market van de oude openluchtmarkt van Whitecross Street (Islington). En er is nog zoveel meer... Bankside Winter festival van 12 tot 21/12, info: www.visitlondon.com/nl. Winter Wonderland in Hyde Park, tot 4/1, www.hydeparkwinterwonder land.com. Whitecross food market, www.whitecrossstreet.co.ukOp het einde van het jaar hangt er in de stad Luxemburg een feestelijke sfeer. De kerstmarkt op de Place des Armes (van 28 november tot 24 december) is daar niet vreemd aan. U kunt er ambachtelijke producten kopen of wijn degusteren. Maak een ommetje langs Oberweis, op enkele meters van de kerstmarkt. U kunt er bitterkoekjes proeven, of genieten van de Hierschttaart. En de Bamkuch is eigenlijk een monumentale taart voor bij huwelijken, maar u kunt ze hier in minivorm kopen. Oberweis, Grand Rue 19-21, Luxemburg, tel. 00 35 2 47 07 03 en www.oberweis.luIn Valkenburg, niet ver van Maastricht, heeft elk jaar de grootste ondergrondse kerstmarkt van Nederland plaats met veel ambachtelijke decoratie en ge-schenken. Geniet van de Balke(n)brij, een typisch gerecht dat vooral in Gelderland, Limburg en Brabant populair is. Een andere lekkernij vormen de oliebollen, een traditie op oudejaarsavond. Kerstmarkt Fluweelengrot Valkenburg, van 14/11 tot 21/12, Toegang: euro 4. Info: tel. 0031 43 609 01 10 en www.kerststadvalkenburg.nlOp een boogscheut van de Brusselse kerstmarkt viert het museum van cacao en chocolade zijn tienjarig bestaan. In het pand uit 1697 komt u alles te weten over chocolade, onder meer door een demonstratie van een chocolademeester en een degustatie. Kerstmarkt, van 28/11 tot 28/12, ma-do: 12-21 uur, vr-di: 11-22 uur. Info: tel. 070 221 021 en www.winterpret.be. Museum van cacao en chocolade, Guldenhoofdstraat 9-11, Brussel, di-zo: 10 tot 16.30 uur, Toegang: euro 5 (65+: euro 4). Info: tel. 02 514 20 48 en www.mucc.be Kerstmis is prachtig in de Elzas. De geur van warme wijn, kaneel en kruiden is alomtegenwoordig, kerstgebak is er in overvloed: Anisbredele en Spingerle met anijssmaak, Lebkuchen met kaneel, papaverbrood... Breng ook eens een bezoek aan het Museum van Gertwiller, dat helemaal in het teken staat van de peperkoek en andere zoetigheden. Of bezoek het charmante wijndorpje Mont Sainte Odile waar ook het traditionele recept van peperkoek angstvallig bewaard wordt. Musée du pain d'épices et des douceurs d'autrefois, Place de la Mairie, Gertwiller (alleen op afspraak). Info : tel. 0033 388 08 93 52 en www.gertwiller.fr. Tourisme Alsace: tel. 0033 389 24 73 50 en www.tourisme-alsace.comHet jaarlijks kerstevenement op het kasteel van Gaasbeek is dit jaar gewijd aan Oostenrijk. Ongeremde romantiek dus met traditionele feesttafels, prachtig versierde kerstbomen, glanzende kroonluchters en zelfs Sissi-films. Ook culinair baadt alles in een Weens sfeertje met wijn- en schnapsdegustaties en bij de koffie Sachertorte, Dobosch, apfel-strudel en ander Weens heerlijks. Weense kerst, op za 13 en zo 14/ 12 van 14 tot 20 uur, toegang: euro 4. Info: tel. 02 531 01 30 en www.kasteelvangaasbeek.beVan 19 november tot 30 december schittert Rijsel met fonkelende bloemenslingers, een reuzenrad, sneeuwdorp, animatie... De winkels in de binnenstad zijn al drie zondagen voor Kerstmis open. De toeristische dienst van Rijsel heeft een mooie aanbieding: bezoek aan de kerstmarkt met overnachting, ticket voor het reuzenrad, glühwein en citytour, vanaf euro 39 per persoon. En vergeet Meert niet, Rijsels mooiste theesalon, met lekkere wafels. Office de Tourisme Lille, Place Rihour, www.lilletourism.com en tel. 0033 359 579 400. Meert, 27 rue Esquermoise, Rijsel, tel. 0033 320 57 07 44. Met de jaren is de kerstmarkt van Luik uitgegroeid tot een van de, zoniet dé grootste van ons land. Vanzelfsprekend kunt u er alle Luikse specialiteiten proe-ven: pensen, marsepein, kerstbier, jenever en natuurlijk de beroemde Luikse Lackemans, dunne galetwafeltjes gevuld met suikerstroop. Als u na al dat snoepen nog plaats vindt voor een hoofdschotel, kunt u in een van de typische brasseries (bijvoorbeeld Café Lequet) terecht voor de legendarische gehaktballetjes in bruine saus. Met frieten, uiteraard. Village de Noël, van 28/11 tot 30/12, place Saint-Lambert en place du Marché, van 11 tot 19 uur, weekend: van 10 tot 20 uur, info: www.villagedenoel.be Café Lequet, 17, quai sur Meuse, tel. 04 222 21 34. Gilda Benjamin, Filip Godelaine