Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie uit zich in verschillende symptomen: problemen met scherp zien, vervorming van beelden, donkere vlekken, kortom: de aantasting van het centrale gezichtsvermogen en het vermogen om scherp te zien. Oorzaak is de aantasting van de macula lutea, een gele vlek aan de achterzijde van het netvlies. De macula kan dunner worden en beschadigd raken (droge LMD) of er kunnen nieuwe bloedvaatjes achter het netvlies groeien, die bloedingen en littekens veroorzaken (natte LMD).

Wie de symptomen herkent, neemt het best zo snel mogelijk contact op met zijn oogarts, maar u kunt het probleem in een vroeger stadium ontdekken door vanaf 60 jaar jaarlijks het achterste deel van uw ogen door de oogarts te laten controleren. Zelf kunt u regelmatig uw ogen testen aan de hand van de Amslerkaart (zie de tekening hier-onder). Zodra de diagnose LMD luidt, zal de oogarts onderzoeken of het om de natte of droge variant gaat, dat gebeurt door beelden te maken van het netvlies, middels een fluo-angiografie of een tomografie op basis van lichtstralen.

Stabilisering en verbetering

Voor de droge (en vaakst voorkomende) vorm van LMD bestaat geen echte behandeling, maar er zijn wel hulp- en begeleidingsmiddelen beschikbaar. De natte, veel sneller evoluerende vorm (zowat 1 op de 10 gevallen) wordt meestal behandeld door het inspuiten van ranibizumab (merknaam Lucentis), pegabtanib (Macugen) of bevacizumab (Avastine). Dit laatste product is een goedkoop alternatief voor de eerste twee. Het is niet geregistreerd voor gebruik tegen LMD, maar wel tegen darmkanker. De injectie in het oog van een van deze stoffen stopt de groei van de kleine bloedvaatjes, zodat het gezichtsvermogen stabiliseert en soms zelfs verbetert. Dit gebeurt onder lokale verdoving.

Beter voorkomen

Gezond eten met veel onverzadigde in plaats van verzadigde vetzuren kan de ontwikkeling van LMD vertragen. Verder zijn roken en fel licht nefast.

De Amslerkaart:test uzelf!

Met de Amslerkaart kunt u leeftijdsgebonden maculadegeneratie makkelijk herkennen.

Hoe gaat u te werk?

n Houd uw bril op of uw contactlen-zen in en bedek één oog.

n Houd het rooster zo’n 30 à 35 cm van u af.

n Blijf naar de stip in het midden van het rooster kijken.

n Terwijl u naar de stip blijft kijken, controleert u hoe u de lijnen errond ziet.

n Als de lijnen rond de stip golvend lijken of u ziet de vierkantjes wazig of ongelijk van vorm, dan maakt u beter een afspraak bij de oogarts voor verder onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content