Laten we er openlijk over praten

Neen, het probleem bij erectiestoornissen zit niet ’tussen de oren’ en ja, er kan in de overgrote meerderheid van de gevallen iets aan gedaan worden. Twee misverstanden in één zin uit de wereld geholpen. Helaas bestaan er nog veel meer. En ook die willen we weerleggen. Daarom organiseert Plus Magazine in april een infoavond over erectiestoornissen en wat man én vrouw daaraan kunnen doen.

Dat erectiestoornissen geen zeldzaamheid zijn, bewijzen de cijfers. Eén derde van de mannen boven de veertig kampt ermee. Anders gezegd: zowat 300 000 Belgen hebben ermee te maken. Lange tijd was dit probleem een echt taboe. Mannen durfden er niet over te praten of ze dachten dat het geen zin had omdat ze het zagen als een kwaal waarmee ze moesten leren leven. Of ze dachten dat de oorzaak toch in hun hoofd zat.

Dokter Benny Verheyden, adjunct-kliniekhoofd urologie en coördinator van de mannenkliniek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen: “Intussen weten we dat er in zowat 90 % van de gevallen een organische oorzaak kan aangewezen worden, al dan niet in combinatie met psychische elementen. Maar tot voor enkele jaren vonden mannen het ook niet zo belangrijk een juiste diagnose te hebben omdat er toch geen eenvoudige oplossing bestond. Een penisprothese of een vacuümpomp zagen de meeste mannen niet zitten. Intussen zijn er verschillende soorten pillen voorhanden, zowel met korte als met lange werkingsduur, die het mogelijk maken om op een spontane manier en zonder tijdsdruk seks te hebben op het moment dat zij willen. Er is geen reden meer om machteloos toe te zien. Het loont de moeite om bij erectieproblemen een arts te raadplegen. Toch blijft het een typisch deurklinkprobleem: mannen raadplegen een arts voor een ander probleem. Wanneer zij met de deurklink in de hand staan om te vertrekken, brengen ze hun erectieprobleem nog gauw ter sprake.”

Vaak is er meer aan de hand

Bij een erectiestoornis heeft een man moeite om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende stevig is om bevredigende seks te hebben. Meestal behoudt hij wel een normaal seksueel verlangen en de mogelijkheid om een orgasme en een ejaculatie te hebben.

Dokter Verheyden: “Een goede bloedtoevoer is essentieel om een degelijke erectie te bekomen. Is daarmee iets aan de hand, dan betekent dit vaak dat er iets niet klopt met de bloedvaten in het algemeen. Erectieproblemen zijn dikwijls het eerste teken van een hart- of vaatziekte: een te hoge cholesterolwaarde in het bloed, hoge bloeddruk... Soms wordt bij erectiestoornissen een diabetes type II ontdekt en er zijn nog andere mogelijke fysieke oorzaken. Daarom is het belangrijk erectiestoornissen te zien als een alarmsignaal waarvan de onderliggende, lichamelijke oorzaak behandeld moet worden. Zelfs wanneer mannen het niet nodig vinden hun erectiestoornis te behandelen, doen ze er goed aan te laten opsporen wat de oorzaak ervan is!”

Geen probleem van mannen alleen

Professor Paul Enzlin, klinisch seksuoloog in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven ziet erectiestoornissen als een driehoek met op de eerste hoek de patiënt, op de tweede de partner en op de derde de relatie tussen beide. Paul Enzlin: “Het is bijgevolg logisch dat bij de behandeling deze drie elementen aan bod komen. Wat de man betreft, lijkt dat logisch. We moeten nagaan hoe hij zijn erectieproblemen ervaart. Wat betekent seksualiteit voor hem? In hoeverre heeft zijn erectieproblemen zijn eigenwaarde een deuk gegeven? Niet zelden creëert één slechte ervaring met een falende erectie de angst dat dit probleem zich zal herhalen en gaat de man daarom seksuele contacten vermijden. Stress en angst kunnen het probleem verergeren.

Welke rol speelt de partner bij dit alles? Hoe ervaart zij het probleem? Sommige vrouwen zijn bij seks minder op penetratie gericht dan mannen en vinden de erectieproblemen dus niet zo erg. In extreme gevallen betekent het herstel van de erectiele functie voor de vrouw zelfs een ontgoocheling omdat penetratieve seks voor haar veel minder bevredigend is. Ziet zij het als een probleem van de man alleen? Stelt ze haar eigen bekoorlijkheid en verleidelijkheid in vraag? Kunnen beiden over het probleem praten? Stel dat we een oplossing kunnen bieden voor het erectieprobleem, is het probleem binnen de relatie dan opgelost of loopt er meer fout?

Als seksuoloog is het belangrijk de lichamelijk en psychologische aspecten naast elkaar te plaatsen en te zoeken naar een globale oplossing. En daarbij heeft de partner ook een belangrijke rol te spelen.”

Misverstanden van de baan

Voor de grote meerderheid van de erectieproblemen bestaat een oplossing. Helaas weerhouden tal van misverstanden nog te veel mannen of koppels ervan op zoek te gaan naar de meest geschikte behandeling. Met alle gevolgen van dien... voor henzelf, hun partner en hun relatie. Plus Magazine wil zijn steentje bijdragen om het gebrek aan degelijke informatie te verhelpen. Daarom organiseren we op donderdag 7 april in Gent een infoavond waarop zowel dokter Verheyden als seksuoloog Enzlin aanwezig zullen zijn.

De infoavond vangt aan om 20 uur en vindt plaats in het hotel Holiday In Gent Expo, Maaltekouter 3, 9051 Gent. Na de uiteenzetting van de specialisten en het beantwoorden van alle vragen, wordt de avond afgesloten met een glas. Alle aanwezigen ontvangen ook twee infobrochures: Erectiestoornissen. Een frequent voorkomende en behandelbare aandoening en Erectiestoornissen. Wat vrouwen moeten weten. Let op: er zijn slechts een 100-tal plaatsen beschikbaar!

Stuur dus zo snel mogelijk û en uiterlijk voor 15 maart – onderstaande antwoordstrook terug naar:

Plus Magazine – Infoavond,

Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

Wie niet aanwezig kan zijn maar toch graag de brochures ontvangt, kan deze met dezelfde antwoordstrook aanvragen.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content