Geherwaardeerde Remy-site langs de vaart in Wijgmaal. © LANDER LOECKX

Langs de dijle tussen Mechelen en Leuven

Mechelen en Leuven zijn met elkaar verbonden via een schitterend koppelteken. Eeuwenlang fungeerde de Dijle, een zijrivier van de Rupel, als belangrijkste verbindingsweg tussen beide steden. Vandaag heeft de rivier de rust teruggevonden en is ze vooral een heerlijke plek voor wandelaars en nog meer voor fietsers. Met reden. Onderweg meandert de Dijle door een eindeloos mooi bewaard platteland.

Als je vertrekt uit Mechelen fiets je eerst door het Mechels Broek, een moerassig natuurgebied dat is uitgegroeid tot een geliefd toevluchtsoord voor watervogels. Verder loopt de rivier langs enkele dorpen met interessante bezienswaardigheden, al moet je dan wel even wegrijden van de rivier. Bonheiden heeft nog altijd zijn middeleeuwse schandpaal. In Tremelo, het geboortedorp van pater Damiaan, wacht het aan hem gewijde museum. En in Werchter is het belevingscentrum Rock Werchter X een aanrader.

Als je van Mechelen naar Leuven bent gefietst (of omgekeerd) en op de terugweg niet dezelfde route wil rijden, dan kan je opteren voor de Dijlevalleiroute. Die route van zo’n 60 km maakt een lus tussen beide steden. Eén kant van de lus volgt de kronkelende rivier. De andere kant volgt het veel rechtere, maar daarom niet minder mooie Leuven-Dijlekanaal, vroeger bekend als de Leuvense Vaart. Hier trap je onder meer langs het knappe dorpje Tildonk, met zijn belevingsmuseum 14-18, en langs dierenpark Planckendael.

Dijlevalleiroute. Knooppunten en route kan je gratis downloaden via toerismevlaamsbrabant.be. Gratis folders bij de toeristische diensten van Mechelen en Leuven.

Langs de dijle tussen Mechelen en Leuven
© LANDER LOECKX
Het parcours is 50% autovrij.
Het parcours is 50% autovrij.© LANDER LOECKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content