Land van 1.175 vijvers

Limburg heeft ons tot nu toe een parel onthouden: De Wijers. Dat is de verzamelnaam van 1.175 vijvers die zich uitstrekken over zeven gemeenten in het hart van de provincie. Ga mee wandelen en fietsen in de Belgische Everglades!

Help, we zijn verdwaald tussen de vijvers, hoe komen we hieruit? Het is al gebeurd dat de toeristische dienst van Zonhoven een noodoproep kreeg van wandelaars die verloren waren gelopen in De Wijers. Niet te verwonderen in een gebied met welgeteld 1.175 vijvers. Ze vormen weliswaar geen aaneengesloten geheel, maar hier en daar liggen ze wel met vele tientallen samen. Vooral het gebied van De Platwijers in Zonhoven (deels natuurreservaat) is een in België unieke dool- hof van vijvers in alle formaten: van uitgestrekt tot mini. Vele zijn onderling met elkaar verbonden door buizen en stuwen.

Boomkikkers en reigers

De meeste waterplassen zijn sinds de 13de eeuw ontstaan door menselijke activiteit, vooral dan door turfwinning en het uitgraven van ijzerertslagen. In de grotere plassen laat men de natuur haar gang gaan, de kleinere worden gebruikt voor het kweken van zoetwatervissen (karper, voorn en zeelt).

Al dat water en de natuur eromheen maakt De Wijers tot een perfecte habitat voor boomkikkers, salamanders en zeldzame watervogels zoals de ijsvogel en de roerdomp. Al zult u, zeker in de buurt van viskweekvijvers, met het blote oog vooral reigers (blauwe en zilverreigers) en aalscholvers zien.

Fietsen en wandelen zijn de meest geschikte manieren om De Wijers te beleven. Toerisme Limburg heeft in het gebied vier fietslussen uitgestippeld via de bestaande knooppunten. Zelf fietsten we de Blauwe Lus (28,5 km) na omdat die de grootste vijverconcentraties aandoet. Er is ook de Groene Lus (30 km, vijvers, bossen en kastelen), de Paarse Lus (28 km, vijvers en heidelandschappen) en de Gele Lus (26,5 km, vijvers en mijnerfgoed).

Waterdoolhof

Als startpunt voor de Blauwe Lus kiezen we de indrukwekkende Abdij van Herkenrode in Kuringen. De ooit rijkste vrouwenabdij van de Benelux is nu gerestaureerd en omvat inspiratietuinen en een belevingscentrum. We beperken ons tot het ophalen van onze huurfietsen en eens het Albertkanaal over voelen we ons de koning te rijk op de grotendeels autovrije fietswegen. Al snel komen we in een bosrijk gebied en zien we de eerste waterplassen. We stallen onze fietsen en stappen een observatiehut binnen. Natuurgeluiden is het enige wat we hier horen.

Natuur en cultuur

Wat verder komen we aan de Platwijers. Te voet wagen we ons even in dit waterdoolhof. Over dijkjes en bermen wandelen we tussen vijvers die zo ver reiken als ons oog kan zien. De viskweekvijvers zijn te herkennen aan de webben van gespannen metaaldraden boven het water. Een niet overbodige bescherming want in een hoge boom zien we twee witte reigers zitten. Verderop een wat koddig gezicht: een aalscholver met wijd uitgespreide vleugels zit te zonnen op een boomtak.

Terug naar onze fietsen. Links en rechts peddelen we nu voorbij grotere waterplassen. Rustige paden voeren ons daarna door Zonhoven en vervolgens weer het bos in. We rijden langs de vijvers van het bekende domein van Bokrijk (natuur en cultuur zijn op deze trip makkelijk te combineren). Tussen de bomen gaat het verder naar domein Kiewit (gratis toegang).

Rond alweer een vijver en een 19de-eeuwse kasteelvilla strekt zich een Engels park uit met een insectentuin en een medicinale tuin. Het interessantst is echter een tuin waarin verschillende grondsoorten uit de hele provincie in heuveltjes werden samengebracht. Zo kunnen we verschil zien tussen wilde planten die gedijen op zandgrond, leemgrond of veengrond. Na Kiewit trappen we door naar de Grote Platwijers. Deze ketting van uitgestrekte waterplassen is de zoveelste mooie plek om halt te houden of te picknicken. Na een half uur staan we terug aan de Herkenrodesite. We leveren onze fietsen in en in de cafetaria sluiten we onze tocht passend af met een glas van het – internationaal bekroonde – lokale abdijbier.

Wie liever wandelt, kan De Wijers verkennen via een flink aantal bewegwijzerde wandel- en knuppelpaden. Wijk niet af van de aangeduide route en neem waterdicht schoeisel en een verrekijker mee.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content