Lach u gezond

De gemiddelde West-Europeaan lacht nog geen zes minuten per dag en dat is veel te weinig. Want lachen is een van de beste remedies tegen stress. Daarom ontstaan zowat overal ter wereld lachclubs. In ons land zijn er al een stuk of tien actief.

Info: Lachclubs van België vzw, Hika Lenaerts (Antwerpen), 03 645 89 55, info@lachclub.be, www.lachclub.be.

Vice-voorzitter Jean-Claude Spies (Aarlen): 063 22 36 50, info@clubderire.be, www.clubderire.be

Een lachclub is een groepje mensen dat met een animator samenkomt om eens lekker te lachen. “Wij zijn geen moppentappers”, zegt Jean-Claude Spies, vice-voorzitter van de Belgische Lachclubs. “Het is ons te doen om de fysieke oefening van het middenrif. We noemen het ook wel eens de yoga van de lach.”

Remedie tegen de pijn

Het is allemaal begonnen met het verhaal van Norman Cousins, een gewezen hoofdredacteur van de Saturday Review. Op zijn veertigste kreeg hij spondylartritis, een vorm van ongeneeslijk reuma. Toen pijnstillers niet meer hielpen, begon hij naar lachfilms te kijken: het lachen deed hem de pijn vergeten. In een boek dat in de Verenigde Staten nog altijd een bestseller is, Anatomie van een ziekte, vertelt hij hoe die therapie hem uiteindelijk genas.

Toen dokter Madran Kataria dat boek las, besloot hij de methode van het lachen zonder reden te ontwikkelen. De lach komt dus niet voort uit grappen en rollen maar is een bewuste oefening. Dr. Kataria merkte dat lachen in groep, met visueel contact, de beste manier was om mensen te helpen hun remmingen overboord te gooien en de vele geneugten van de spontane lach te proeven.

De eerste lachclub werd in 1995 in India geboren. Nu zijn er zowat 1300 clubs actief, overal ter wereld: in Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Singapore,... In België werd de eerste club in 2003 gesticht en zijn er nu 10.

De lach van de leeuw, van de gsm...

De methode bestaat uit een reeks oefeningen die geïnspireerd zijn door yoga, afgewisseld met ademhalingstechnieken. Elke lachsessie begint met diep inademen, gevolgd door verschillende lachoefeningen die worden uitgelokt of gestimuleerd. Zo is er de lach van het hart, de lach van de stilte, de lach van de leeuw, de lach van de zwemmer, de lach van de gsm, de cocktaillach... Naarmate de sessie vordert, komt de lach makkelijker en is hij minder geforceerd. Het is de bedoeling snel tot bij de spontane lach te geraken, de kinderlijke lach die zonder reden opwelt en die lichaam en geest zoveel deugd doet.

Wetenschappelijk bewezen

Wat men al uit de dagelijkse praktijk wist, werd in de jaren zeventig wetenschappelijk bevestigd. De positieve invloed van de lach op stress, angst, depressie, slapeloosheid en het immuunsysteem staat sedertdien onomstootbaar vast. Lachen stimuleert de afscheiding van endorfines in het lichaam. De verdovende eigenschappen van die hormonen doen pijn, stress en angst onmiddellijk afnemen. Lachen is bovendien een krachtige spierontspanner. Dankzij de lach kunnen veel mensen die aan migraine, angst of slapeloosheid lijden hun dosis medicatie verminderen. Een lachsessie van 20 minuten geeft evenveel vitaliteit en een even intense sensatie van welbehagen als aerobic of joggen. De lach zet een heleboel spieren aan het werk en veroorzaakt een soort inwendige massage van de onderbuik. De onderzoekers hebben vastgesteld dat in de slijmvliezen van de luchtwegen na een lachtherapie meer antilichamen aanwezig zijn die het immuunsysteem versterken. Veel deelnemers aan lachclubs merken trouwens dat ze minder last hebben van verkoudheid, astma-aanvallen en andere problemen van de luchtwegen.

Contra-indicaties zijn er weinig. Alleen zwangere vrouwen, astmapatiënten en mensen met hartklachten raadplegen het best hun dokter voor ze aan een lachsessie deelnemen.

Zes minuten per dag

Hoe gezond het ook is, we lachen steeds minder. Volgens dokter Michael Titze, een vooraanstaand Duits psycholoog, lachten de mensen in de jaren vijftig gemiddeld achttien minuten per dag en is dat nu maar zes minuten meer. Kinderen zijn verstandiger dan grote mensen: zij lachen driehonderd tot vierhonderd keer per dag. Wanneer ze volwassen zijn, daalt die frequentie tot tien of vijftien keer. De grote schuldige? Het isolement. Steeds meer mensen wonen alleen. We zien elkaar minder vaak. En lachen doe je niet makkelijk alleen, het is een sociaal gebeuren dat niet alleen prettig is maar ook een hechte band schept tussen mensen.

Een van de logische verklaringen van het succes van de lachclubs: je legt er makkelijk contacten en de sfeer is heel gezellig. Sinds twee jaar kan er dus ook in België worden gelachen. “Een keer per jaar organiseren wij een opleiding voor animatoren”, vertelt Jean-Claude Spies. “Iedereen kan daaraan deelnemen. Het ideale zou zijn dat we in elk Belgisch dorp een lachclub zouden hebben maar zover zijn we nog lang niet.”

Wilt u een club oprichten?

Een lachclub oprichten is niet moeilijk. Het volstaat dat u...

Een opleiding als animator van een lachclub volgt.

Een zaal, park, plein, strand enz. vindt waar u met minstens tien personen terecht kunt.

Een moment kiest dat de meeste deelnemers past (een gouden raad: begin stipt op tijd).

Het principe van de werking van een lachsessie aan de geïnteresseerden uitlegt en hen aan de mogelijke contra-indicaties herinnert.

De sessie maximaal 30 minuten laat duren.

Achteraf de reacties en de gegevens van de deelnemers noteert.

Nadien gezellig met z’n allen een borrel gaat drinken.

Lacht en opgewekt bent.

Lachen in België

De vzw Lachclubs van België is in april 2003 gesticht. Het doel: mensen stimuleren om overal in het land lachclubs op te richten en hun werking te coördineren. Op 20 maart van 15 tot 18 uur vindt in Gent een Nationale lachdag plaats waarop iedereen welkom is. De vereniging organiseert ook opleidingen voor animatoren. De volgende driedaagse opleiding vindt plaats op 14 en 15 mei en 25 juni in de omgeving van Leuven. n

Jacqueline Remits

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content