Lach opnieuw uw tanden bloot!

Niet eens zó lang geleden was een tandarts hoofdzakelijk een... tandentrekker. Dat was nuttig werk want op die manier voorkwam hij dat mondinfecties uitbreiding namen en redde hij mensenlevens. Vandaag hameren tandartsen op preventie... en leggen ze uit welke accessoires u nodig hebt om opnieuw te kunnen pronken met een stralende glimlach.

Poets twee tot drie keer per dag, drie minuten lang zorgvuldig je tanden.” Een advies dat elk van ons er van in zijn prilste jeugd ingepeperd kreeg. Logisch, want tanden poetsen is onontbeerlijk om tandplak te verwijderen. En, of we nu iets eten of niet, plaque vormt zich onafgebroken door het speeksel en de micro-organismen in onze mond. Die bacteriënaanslag zet zich af op alle vaste structuren in onze mond: onze tanden zelf maar ook tandkronen, beugels, een kunstgebit enz. Daar gaan de bacteriën welig tieren, zich te goed doen aan de suiker in onze voeding om vervolgens zuur af te scheiden en tandbederf te veroorzaken.

Tandsteen, vijand nummer 1

Plaque valt enkel mechanisch te verwijderen, dat wil zeggen: met een tandenborstel, tandzijde en/of tandenstokers. En hij moet ook echt weg, want als hij langer dan twee dagen blijft zitten, verkalkt hij tot tandsteen die enkel door een tandarts kan worden verwijderd. Een teveel aan tandsteen is doorgaans te wijten aan onzorgvuldig poetsen. Achter de onderste snijtanden bijvoorbeeld heeft het speeksel een andere samenstelling, waardoor daar makkelijker tandsteen ontstaat. Om dit te vermijden moet u uw tandenborstel ook verticaal gebruiken en hem stevig tegen uw tandvlees aandrukken. Een ophoping van tandsteen resulteert in een ontsteking van het tandvlees (gingivitis), daarna van het bot (parodontitis) en uiteindelijk soms in het uitvallen van de tand.

Zet plaque een hak

Door de beste tandenborstel te kiezen

Tandenborstels zijn er in soorten. Niet alleen het kleurtje kunt u kiezen, ook qua inplanting van de haren en qua grootte van de steel zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Toch heeft geen enkele studie ooit uitgewezen dat dergelijke details een tandenborstel efficiënter maken. De enige troef van al deze extraatjes: ze stimuleren ons om onze tanden te poetsen! Kies dus een eenvoudige tandenborstel, maar wel groot genoeg om bij uw kiezen te kunnen. De steel moet breed zijn, zodat u voldoende grip hebt op de borstel. De kop is bij voorkeur klein, zodat u tot in de verste hoekjes kunt poetsen. De haren van de borstel zijn sowieso vervaardigd uit kunststof (nylon). Ze staan in talrijke toefjes ingeplant en het uiteinde ervan is afgerond. Geef de voorkeur aan soepele borstelharen. Na drie maanden is een tandenborstel versleten en niet meer zo schoon. Tijd voor een nieuw exemplaar! Voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Door de juiste techniek toe te passen

Of u manueel dan wel elektrisch poetst maakt eigenlijk niet uit: wat telt is uw poetstechniek, meer bepaald de positie van de borstel en de bewegingen die u ermee maakt. Een elektrische tandenborstel is wel makkelijker in gebruik. Met de kleine kop poetst u ook moeiteloos achter uw kiezen. En omdat de kop perfecte cirkeltjes beschrijft, kunt u zelfs de moeilijkst bereikbare plekjes brandschoon poetsen. Onze voorkeur gaat uit naar borstels met een herlaadbare accu: een borstel op batterijen zal mettertijd trager gaan draaien en dus minder goed poetsen. Trouwens, het is niet omdat de borstel het werk doet, dat u mag staan dromen! Laat de kop zorgvuldig over alle tandvlakken glijden. Oefen niet te veel druk uit: doet u dat toch, dan bestaat het gevaar dat de haren uw tandvlees kwetsen en uw tandglazuur beschadigen. Vandaar dat de fabrikanten aanraden de borstel met slechts drie vingers vast te nemen (dus niet met de hele handpalm).

Door van rood naar wit te poetsen

Voor een poetsbeurt volgens de regels van de kunst werkt u van rood naar wit, d.w.z. van het tandvlees naar de tanden toe. Dat houdt u drie minuten vol en doet u elke dag twee of drie keer. De kans dat u uw borstel correct beweegt, is groter als iemand u dat een keer heeft voorgedaan. Neem uw tandenborstel dus mee naar de tandarts en vraag hem hoe het precies moet.

Door een goede tandpasta te zoeken

Cariësbestrijdend, witmakend, beschermend... Een tandpasta kiezen is tegenwoordig een hele klus. Elke tandpasta heeft in de eerste plaats een reinigende functie. Verder levert hij fluoride en maakt hij het poetsen aangenamer. Sommige pasta’s bevatten schurende substanties die lichte verkleuringen moeten doen vervagen. Ter behandeling van pijnlijk tandvlees ontwikkelden de producenten dan weer beschermende soorten op basis van genezende en antibacteriële bestanddelen. Pasta’s die zorgen dat u minder hinder ondervindt van koude en warme gerechten of dranken, bevatten een substantie die de kleine kanaaltjes sluit die in contact staan met de zenuwen. Hebt u nergens last van, dan kunt u genoegen nemen met een basic tandpasta en/of geregeld switchen. Mondspoelingen daarentegen zijn – tenzij uw tandarts ze u aanraadt – niet nodig.

Tandpasta met fluoride mag dan al op elke leeftijd aanbeveling verdienen, voor kinderen moet het fluoridegehalte lager liggen. Niet dat er vraagtekens worden geplaatst bij de efficiëntie van fluoride: het remineraliseert de oorspronkelijke letsels en voorkomt verder tandbederf. Toch wordt tegenwoordig aangeraden de toegediende dosis nauwgezet in de gaten te houden. Want wie te veel fluoride binnenkrijgt, kan fluorose krijgen, d.w.z. blijvende witte vlekken op het gebit.

Door de draad niet kwijt te raken

Door één keer per dag te flossen, zet u de kroon op uw poetswerk. Met tandzijde voorkomt u immers tandbederf tussen de tanden: u verwijdert de plaque en de etensresten die vastzitten op plekjes waar u met uw tandenborstel niet bij kan. Hoe u tewerk gaat? Koop in de apotheek of in de supermarkt tandzijde van goede kwaliteit. Trek ongeveer 40cm draad uit het spoeltje, knip hem af en draai elk uiteinde rond een wijsvinger. Haal de tandzijde nu doorheen elke ruimte tussen twee tanden, van voren naar achteren en tot tegen uw tandvlees. Maak u geen zorgen indien uw tandvlees wat gevoeliger wordt of bloedt: mettertijd nemen deze ongemakken wel af.

Door er ook eens met de grove borsteltjes door te gaan

In de afdeling gebitsverzorging vindt u ook interdentale borsteltjes (ook wel eens ragers genoemd). Die kunt u ter vervanging van tandzijde gebruiken bij sterk teruggetrokken tandvlees. Gebruik ze één keer per dag – bijvoorbeeld ’s avonds – met heen- en weergaande bewegingen.

Meer info www.parodontologie.be: de website van de Belgische Vereniging Parodontologie legt uit hoe u een tandenborstel en tandzijde moet gebruiken (klik op ‘Preventiemaatregelen’). Met foto’s!

Michèle Rager

45 % van de Belgen poetst zijn tanden 2 tot 3 maal per dag. Maar 4 % bekent slechts1 tot 2 keer per week zijn tanden te poetsen. (Sources: Aquafresh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content