Laat je kat niet in de kou staan

Net als jullie, houden wij van dieren. En dus zijn we elke maand kwistig met opvoedtips, verwentrucs en verzorgingsweetjes.

Veel hangt af van hun manier van leven, maar gezonde katten, die veel tijd doorbrengen buiten, ontwikkelen een dikkere en dichtere vacht dan huiskatten die liever altijd binnen blijven. Die vacht is bedoeld om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en zal zich dus bij uithuizige katten anders zijn dan bij Garfield lookalikes. Katten die perfect aan het buitenklimaat zijn aangepast, kunnen ’s winter probleemloos buitenshuis overleven op voorwaarde dat ze plekjes hebben om te schuilen tegen regen en wind. In het algemeen zijn poezen meer beducht voor vocht en regen dan voor koude en wind. Maar als poeslief de keuze heeft, zal ze liever schuilen op een warme plek, net zoals de huiskat.

In het najaar krijgen katten meer eetlust. Geleidelijk aan leggen ze een voorraadje aan en nemen ze toe in gewicht. Ze worden minder actief, slapen meer en trekken er veel minder op uit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kat in de winter steevast zwaarder wordt: in het voorjaar speelt ze die extraatjes wel weer kwijt!

Een vochtige omgeving, opgesloten zitten, vooral dan samen met andere katten, kan wel voor meer ademhalings- en huidproblemen zorgen. Geef je kat dus zeker alle nodige vaccins en behandel je dier tegen wormen en parasieten. Ook ’s winters, want voor parasieten is een warme omgeving als een hotel in de tropen! Wees extra alert bij oude en heel jonge katten, want zij zijn minder goed bestand tegen het winterweer. Door hun magerder gestel en soms zwak immuunsysteem lopen zij meer risico’s dan soortgenoten die in de fleur van hun leven zijn.

Zwerfkatten die vooral buiten leven, maak je gelukkig door hen een paar zelfgemaakte hokken ter beschikking te stellen. Die je dan ook regelmatig schoonmaakt voor een goede hygiëne.

OLIVIA VAN DE PUTTE

Partner Content