Laat de winter maar komen!

Wanneer de temperatuur daalt, verdient onze huid wat extra verzorging. Vocht inbrengen is dan de eerste reflex. Maar we kunnen veel meer doen om de winter van kop tot teen in schoonheid te beleven.

Zowel ’s zomers als ’s winters heeft het weer een in-vloed op onze huid. Nu plensbuien, wind en kou de toon zetten, is droog-heid het belangrijkste probleem. “Deze fenomenen tasten de barrièrefunctie van de huid aan”, zegt Lara Ramdin, huidspecialiste bij Dove. “Daarom moeten we ze dagelijks verzorgen, de kamers verluchten en de luchtvochtigheid op peil houden (50 % is ideaal). Verder mogen we ons niet te warm maar ook niet te licht kleden en we moeten elke dag naar buiten, ongeacht het weer. Het zonlicht helpt ons organisme de vitamine D aan te maken die onmisbaar is voor een mooie huid. De zonnebank raad ik af. De overdosis uv-stralen werkt huidveroudering en -kanker in de hand. Om nieuwe energie op te doen, is een wandeling beter.”

Dat ook toegewijd smeren nut heeft, staat intussen buiten kijf. En daarbij focussen we het best op de zones die extra nood hebben aan voeding en bescherming.

Uw gelaat

Het geheim van een comfortabel aanvoelende en langdurig gevoede huid schuilt onder meer in de essentiële vetzuren, omega-3 en omega-6 op kop. In de winter kunt u gerust overschakelen op een crème met een rijkere textuur, omdat de opperhuid de neiging heeft droger te worden. Als u aan een bepaald merk gewend bent, gebruikt u in de lente en de zomer de lichte formule, in de herfst en de winter de formule voor de (zeer) droge huid. En vergeet uw oogcontouren niet: de huid is daar heel dun.

Nieuw: Oléo-Sérum Nutri-régénérant met omega-3- en omega-6-vetzuren bij Daniel Jouvance (euro24,80) – Harmonie Calm van Decléor (euro55) – het vernieuwde gamma Re-Nutriv van Estée Lauder – Orchidée Impériale Fluid van Guerlain (euro265,70) – The Eye Balm Intense van La Mer (euro147) – Nightshift Cream met gember bij Kenzoki (euro63) – nachtcrème Capture Totale van Dior (euro168) – Peel Protocol van Helena Rubinstein (concentraat + gelaatsmasker + dagcrème – euro77).

Tip: Verwen uw gelaat één tot drie keer per week ’s avonds met een vochtinbrengend masker of een nachtcrème. Vermijd oogcontouren.

Uw lippen

Uw lippen zijn dun en broos, ook al omdat ze geen talgklieren bevatten. Bij bar weer zijn ze dus de eerste slachtoffers. Om gesprongen lippen te voorkomen, zit er maar één ding op: duchtig smeren met een vette verzorgende crème. Preventief zijn een Labellostick of Repairing Lip Balm van Klorane (euro4) prima. Als het kwaad eenmaal is geschied, kan een coldcream helpen. Bijv.: Eight Hour Cream van Elizabeth Arden – Coldcream van Weleda (euro7,95) – Dermophil Indien.

Een droom van een anti-agingproduct is de roller Absolue Lèvres Precious Cells van Lancôme. Volumineuze lippen en witte tanden? Dat kan met de dubbele verzorging Smile&Kiss van Talika: een pen met twee uiteinden die de lippen voller en de tanden witter maakt (euro27,50).

Uw lichaam, benen en voeten

Hoe kouder het buiten is, hoe warmer we ons induffelen. Maar kleding wrijft over de huid en houdt vocht en vet vast. Om een geïrriteerde huid te voorkomen, kunt u wekelijks scrubben om dode huidcellen te verwijderen en de huid te stimuleren om de verzorgende producten nadien beter op te nemen. Vergeet uw benen en voeten niet. Voor uw benen is er een droge olie: die heeft een drainerende werking, geurt heerlijk en geeft een satijnzachte finish. Ook een vloeiende bodymilk klaart de klus.

Onze favorieten: verstevigende en waterafdrijvende Almond Tonic Body Oil (euro34) en Gentle Body Scrub met biologische olijfolie (euro14,50) van L’Occitane – lichaamspeeling van Only You (euro5,50) – verzorgende olie Snö Bioflowers (euro8,70) en de oliën van Clarins, met een voorkeur voor Huile Tonic (drainerend) en Huile Orchidée Bleue (antiaging).

Uw voeten smeert u zo vaak als nodig in met een speciale crème of balsem. Alleen al om de poëtische naam zijn we dol op Barefeet Fantasy van Kenzoki. Vertonen ze toch nog eeltplekken, dan kunt u uw droge voeten net vóór een bad behandelen met een voetrasp (maximaal 1 keer per week).

Goed om te weten: Al te fanatiek jacht maken op eelt is niet goed, want dan keert het sneller terug. Vermijd synthetische weefsels zoals nylon en polyester: die veroorzaken soms irritaties. Kies natuurlijke vezels.

Uw handen

Handschoenen dragen is nog altijd de beste manier om uw handen mooi te houden. Maar ondanks al onze moeite blijven de handen onze leeftijd verraden. De oplossing? Elke ochtend, elke avond, na elke klus en telkens na het handen wassen een handcrème aanbrengen en hem zorgvuldig inmasseren aan de nagelbasis en tot aan uw polsen.

Onze favorieten: Nutritive Hand Care van Sisley (ongeveer euro56 voor 75 ml) – Hand Cream voor beschadigde en droge handen van Klorane (euro5,61).

Info: in de parfumerie – Blu Mediterraneo 0472 30 89 39 – Decleor 09 364 51 10 – D. Jouvance postorderverkoop via www.danieljouvance.com – Dove in de supermarkt – Kenzoki kenzobelux@kenzo.fr – Klorane en Talika in de apotheek – L’Occitane 03 880 60 30 – Only You bij Ici Paris XL – Snö Bioflowers bij Di – Weleda in de natuurwinkel, bij Di, Essenza... (www.weleda.be)

Virginie Draelants

Partner Content