Laat de reiziger vertellen

“Geef de reiziger het woord, laat de reiziger vertellen “, zo klonk Boudewijn De Groot. Nu het zomer en dus reistijd is nemen wij dit gezongen advies ter harte. Drie schrijvers roepen in hun verhalen een beeld op van verschillende werelden.

Door het diepe Zuiden van Amerika

“Reizen in Amerika is anders dan reizen waar ook ter wereld”, schrijft Paul Theroux. “Ons grote geschenk als land is zijn omvang en zijn relatieve leegte, armslag. Die ruimte biedt gelegenheid voor verschillen en wordt vaak ten onrechte opgevat als tolerantie. Degene die die ruimte durft te schenden is de ware reiziger.” Van zijn bevoorrechte omgeving – Cape Cod aan de oostkust – rijdt Theroux met zijn auto door de zuidelijke staten. Niet naar het Zuiden van de landgoederen, paardenfarms en chique buitenwijken (door hem het Old Magnolia-zuiden genoemd), maar naar kleine plaatsen en gehuchten. Waar hij de vriendelijkste en meest gastvrije mensen ooit ontmoet, maar ook de armste. Waar racisme op de loer ligt en de kerk een bepalende rol speelt. Om nog te zwijgen van de wapenwinkels.

Het diepe Zuiden. Vier seizoenen op tweebaanswegen — Paul Theroux — Atlas Contact — € 34,99 — isbn 9789045030517

Terug naar het land der Grote Britten

Is Groot-Brittannië een groot of een klein land? Het antwoord van Bill Bryson beslaat vijf bladzijden en is tegelijk hilarisch en leerrijk. Deze mix van humor en weet-jes is zowat de rode draad doorheen dit reisverhaal. Een reis door het land van de Britten die Bill Brsyson, van oorsprong Amerikaan, 20 jaar geleden al eens maakte (en daar Een klein eiland over schreef) en nu overdoet. Een herontdekking dus, door een af en toe heerlijke grumpy old man.

De weg naar Little Dribbling, een reis door Groot-Brittannië — Bill Bryson — Atlas Contact — € 24,99 — isbn 9789045030753

Smaak voor de wereld

“Voor mijn moeder die me smaak voor de wereld gaf”, is de opdracht van Tommy Wieringa’s Honorair Kozak. We kennen deze noorderbuur vooral van Joe Speedboot, zijn roman uit 2005 die genomineerd werd voor zowat alle literaire prijzen die er toe doen. Honorair Kozak is een verzameling reisverhalen, maar dan niet in de klassieke zin van het woord. Daarvoor gaan de verhalen te veel over mensen en te weinig over plekken. Of althans, zo lijkt het. Tot een prachtig beschreven detail je – in gedachten – toch ergens anders brengt.

Honorair Kozak — Tommy Wieringa — De Bezige Bij — € 19,90 — isbn 9789023486251

De mooiste boekenwinkels

Op reis kan je pareltjes van boekenwinkels ontdekken: Livraria Lello e Irmão in Porto staat meestal op één. En de mooiste reisboekenzaak is Altaïr in Barcelona. Lezen én reizen, het blijft een mooie combinatie.

ANNEMIE GODDEFROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content