Laat de kleine lenteheraut maar geuren!

Wanneer de maartse viooltjes zich openen, weten (en ruiken) we: het is bijna lente. Buitenshuis uiteraard, maar ook binnenshuis en zelfs op ons bord!

Het maarts viooltje ( Viola odorata) mag dan niet hoger worden dan 15 tot 20 cm, het zorgt wel voor een zalig lentegevoel, vooral wanneer u flink wat plantjes bij elkaar hebt gezet. Het bloempje begint eind februari-begin maart te bloeien – net wanneer we zelf de eerste lentekriebels krijgen! Het effect wordt nog versterkt door de zoete geur die het viooltje verspreidt. Het wordt dan ook al lang gebruikt in de productie van cosmetica en geurige oliën.

De bloempjes staan op relatief lange steeltjes die opgroeien uit een rozet van hartvormige blaadjes. Blauw of violetblauw is hun bekendste kleur, maar er bestaan ook variëteiten met gele, witte, roze en rozerode bloemen.

Niet in de volle zon

Het maarts viooltje is een vaste plant die een wortelstok vormt. Eens u het hebt geplant (in september), hebt u er geen omkijken meer naar. Tussen twee haakjes: verwar de soort niet met het driekleurige viooltje ( Viola tricolor). Dat bloeit later (april) en combineert drie kleuren in zijn blaadjes (meestal wit, geel en blauw).

Om voluit van dat lentegevoel te kunnen genieten, plant u tien tot twintig plantjes samen, bijvoorbeeld als perkrand. Mooi is een combinatie van een roze variëteit (bijv. Red Charm) met een violetblauwe (bijv. Königin Charlotte). Of een gele (bijv. Sulphurea) met een donkerblauwe (bijv. Amethyst). Let erop dat u ze niet plant in erg zandige grond in de volle zon, want dan zullen ze niet gedijen. Ideaal is een vochtige standplaats in halfschaduw. Strooi in de herfst compost tussen de plantjes en geef bij droog weer geregeld water.

Nog meer lentegevoel is gegarandeerd als u plantjes in potten en bloembakken zet. Wegens haar bescheiden grootte is het maarts viooltje erg geschikt voor appartementsbalkons. In grotere bloembakken kunt u het samen planten met andere vroegbloeiers zoals Primula’s, narcissen en druifhyacinten. Ook hier geldt: liever niet in de volle zon en veel water geven.

Wel in de keuken

U kunt enkele potten maartse viooltjes vanaf half februari binnenshuis zetten om de bloei te vervroegen. Dat is goed om extra te genieten van de zoete geur. Wel elke dag water geven en na de bloei de potten weer buiten zetten.

De bloempjes van het maarts viooltje zijn eetbaar (leuk in de eerste lenteslaatjes). U kunt ze ook versuikeren als versiering van zelfgemaakte cupcakes of brownies. Moeilijk is dat niet: strijk gave bloemblaadjes aan weerszijden in met eiwit en bestrooi de beide kanten dan royaal met fijne witte suiker. Laat daarna alles twee dagen drogen op boterpapier en... smakelijk!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content