Kusjes uit de Corrèze

De Corrèze heeft alles wat je als toerist wilt ontdekken en beleven. Een stukje Frankrijk om te zoenen!

De Corrèze, tussen de Périgord en het Centraal Massief, is een departement vol con- trasten. De dennen en venen in het noorden gedijen goed op de frisse hoogvlaktes, terwijl je in het zuiden het zachte mediterrane klimaat al kunt voelen. De zon is hier gul voor vijgenbomen, wijngaarden en kastanjes en in elke weide staat wel een groepje notenbomen waaronder prachtige, cacaobruine Limousinkoeien beschutting zoeken. De noten zelf worden voor heel andere doel-einden gebruikt. Heel wat molens en producenten gebruiken cornes, marbots,grandjeans en franquettes als smaakmakers van hun likeuren, wijnen en oliën (A.O.C.). In Brive-la-Gaillarde kunt u de schitterende Caves Denoix bezichtigen. Ook de markt met tal van culinaire specialiteiten als ganzenlever en gariguettes, overheerlijke kleine aardbeitjes, is een bezoekje waard. En dan hebben we het niet eens over de landwijn, de millassous en farcidures (gebak en aardappelbolletjes), de tourtous (boekweitpannenkoeken), de cantharellen en de truffels.

De roep van het water

Herinneringen aan het indrukwekkende middeleeuwse en renaissanceverleden vormen fraaie herkenningspunten in het landschap. Het Lac du Causse biedt een verfrissende aanblik in het hart van de regio, waar ook grotten te bewonderen zijn, zoals in de Gouffre de la Fage. In het zuiden meandert de Dordogne door het gelijknamige dal, dat aardig mediterraan oogt. Niet toevallig noemt men dit de Rivièra van de Corrèze. Wie graag tijd maakt voor het verleden, kan in Beaulieu of Argentat een boottochtje maken met een traditionele schuit, een gabare, die vroeger hout van Libourne naar Bergerac vervoerde maar nu alleen nog wordt gebruikt om mensen te laten genieten van de natuur.

Argentat is een plaats die u te voet moet ontdekken. Neem uw tijd om langs de Quai Lestourgie te slenteren en de weerspiegeling van de huizen aan de overkant in het water te bewonderen... terwijl u van uw landwijntje nipt. Stroomafwaarts ligt Beaulieu, een plaats die haar naam niet gestolen heeft en die trots is op de rijke, aan Sint-Pieter gewijde abdijkerk en de boetelingenkapel aan de oever van de rivier.

Kastelen en tuinen

Turenne is de hoofdplaats van het gelijknamige burggraafschap en bepalend voor de welvaart van de streek. Wandelend door het dorpje aan de voet van het kasteel ontdekken we prachtige gevels en bijzondere herenhuizen. Maar deze regio heeft nog veel meer te bieden... Wat dacht u van Meyssac met zijn markthal, Curemonte, Chauffour-sur-Vell met zijn notenmolen, Branceilles en zijn wijngaarden... Of Noailhac met zijn vele wandelroutes door de bossen en Lostanges met zijn hooggelegen tuinen.

Collonges-la-Rouge

Waarom dit door groene heuvels omringde plaatsje la Rouge heet? Kijkt u maar eens om u heen. Het is alsof de tijd is blijven stilstaan in dit dorp – een van de mooiste van Frankrijk! – waar elke kei en elke steen... rood is. Niet toevallig werd hier het concept De mooiste dorpen van Frankrijk bedacht. Op uw verkenningstocht zult u prachtige klokkentorens ontdekken en aristocratische woningen met wapenschilden. Wachttorentjes (ter bescherming van de wachters die de omgeving afspeurden), vensters met kruisen en beeldhouwwerken aan de gevels, ateliers, restaurans,... Lijkt het maar zo of zou de zomer in deze heerlijke streek écht langer duren...?

Tekst en foto’s: Eric Valenne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content