Kunstnier voor onderweg

Als je nieren het laten afweten en je aangewezen bent op dialyse, is je bewegingsvrijheid beperkt. Met de compacte draagbare kunstnier waaraan nog wordt gesleuteld, lijkt een oplossing in zicht.

Hoe werkt het?

De nierpatiënt sluit zijn bloedbaan op de kunstnier aan door de shunt – een kunstmatig tussenstuk dat de ader met de diepergelegen slagader verbindt – in zijn arm aan te prikken of via de katheter in zijn hals. Het bloed gaat naar het dialysetoestel, dat er overtollig vocht en afvalstoffen uit haalt.

De dialysefilter spoelt het bloed over een membraan (vlies). De afvalstoffen komen in het spoelwater terecht, dat niet wordt afgevoerd, maar via de filter aan de zijkant wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt. De filter bevat materialen die de afvalstoffen binden en deels afbreken.

Het ‘schone’ bloed keert dan via een tweede lijn terug naar het lichaam.

Wat zijn de troeven?

De draagbare kunstnier is compacter dan alle thuis- en ziekenhuisdialysetoestellen tot dusver, past perfect in je handbagage en weegt slechts 10 kg, zodat je zowat overal aan de dialyse kan: thuis, op vakantie, onderweg. Een stopcontact volstaat.

De spoelvloeistof wordt hergebruikt, waardoor het toestel 7 i.p.v. 30 liter water nodig heeft. Meteen de grootste innovatie van dit toestel.

Het toestel biedt flexibiliteit. Patiënten kunnen in overleg met de arts bepalen wanneer ze de dialyse uitvoeren. Ook dagelijkse dialyse wordt mogelijk.

Wanneer op de markt?

Nierstichting Nederland werkt samen met hun partners aan de verdere ontwikkeling en verwacht dat het toestel over enkele jaren op de markt komt.

Meer weten? www.nierstichting.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content