Johan Adriaens, Estate Planner © G.F.

Kunnen we verbouwen tegen het verlaagde btw-tarief?

Wij zouden graag verbouwen en onder meer een nieuwe keuken en badkamer plaatsen. Ook nieuwe verlichting en een buitenterras staan op het lijstje. Kunnen wij voor dit alles het verlaagde btw-tarief van 6% genieten?

Als algemene regel geldt dat verbouwingen aan een woning die je uitsluitend of hoofdzakelijk privé gebruikt en die minstens tien jaar oud is, onder het verlaagd tarief van 6% btw vallen. Het moet daarbij in principe gaan om werken in onroerende staat en uitgevoerd door een aannemer, dus zaken die je niet kan meenemen als je verhuist.

Het plaatsen van een keuken en badkamer kan uiteraard aan 6% btw, omdat de fiscus ervan uitgaat dat je die niet zomaar meeneemt als je verhuist. Elektrische keukentoestellen – zoals de oven, de koelkast, de vaatwasmachine – moeten echter wel aan 21% btw worden gefactureerd, ook als ze ingebouwd zijn. De redenering is dat je ze wel kan meenemen bij een verhuis.

Het plaatsen van een terras valt in principe ook onder het btw-tarief van 6%. Vereiste is wel dat je terras aan je woning grenst. Een terras achterin de tuin komt niet in aanmerking.

Bij verlichting geldt de regel dat deze aan 21% btw moeten worden gefactureerd. Laat je in je woning verlichtingstoestellen en/of lampen plaatsen, dan zal je aannemer daar 21% btw voor aanrekenen. Enkel inbouwspots worden als een werk in onroerende staat gezien, waarop je slechts 6% betaalt. Laat je én lampen én inbouwspots installeren, vraag de aannemer dan zijn factuur op te splitsten in opbouwlampen aan 21% btw en inbouwspots aan 6% btw. Zo ben je goedkoper af. Doet hij dat niet, dan geldt 21% btw op de gehele factuur.

Jan Roodhooft, advocaat
Jan Roodhooft, advocaat© BENNY DE GROVE
Benoît Malevé, advocaat
Benoît Malevé, advocaat© BENNY DE GROVE
Gauthier Polet, advocaat
Gauthier Polet, advocaat© BENNY DE GROVE
Marie-France Lefebvre, advocaat
Marie-France Lefebvre, advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content