© getty images

Kreeg jij al te maken met lange wachttijden bij je specialist?

Een jaar verloren

Vorig jaar, na zes maanden wachten, had ik een afspraak bij mijn oogarts, voor een check-up, maar ook omdat mijn rechteroog dichtzakte. Het probleem werd door mijn oogarts weggewuifd. Ik was er niet gerust op en ging op zoek naar een andere oogarts. Na alweer zes maanden wachten kon ik er terecht, privé en niet-geconventioneerd. In het ziekenhuis, terugbetaald, was het meer dan 10 maanden wachten. Dan maar privé. Ze verwees me meteen door naar een neuroloog omdat ze een ernstiger probleem vermoedde. En ze kreeg gelijk. Maar zo ging er wel een kostbaar jaar zonder adequate behandeling verloren.

Lisa M., Gent

Orthodontie

Als kind kreeg ik nooit de kans om mijn gebit te laten corrigeren. Nu ik 60 ben wil ik dat alsnog laten doen, maar wat een lijdensweg om een orthodontist te pakken te krijgen. Zonder overdrijven heb ik minstens tien praktijken gebeld en nergens kreeg ik een afspraak, zelfs geen plek op de wachtlijst. Ik overweeg nu om mijn kans te wagen in Hongarije.

M. VDB.

Psychisch leed

Wie in ons land kampt met kanker of een hartziekte, wordt meteen gezien door de juiste specialist. Dat is volkomen terecht. Maar als je af te rekenen krijgt met een psychisch probleem zoals een depressie of angsten, bots je op ellenlange wachtlijsten. Het heeft mij zeer veel moeite gekost om mijn depressie onder ogen te zien. Actie ondernemen terwijl je depressief bent is bovendien zeer lastig. Toen ik eindelijk zover was dat ik hulp wilde, kon ik die nergens krijgen. Zelfs voor een eerste intakegesprek met een psychiater was het maandenlang wachten. Onbegrijpelijk!

M. V., Zemst

Foto’s maken

Een klein wondje onderaan mijn been dat maar niet wilde helen, baarde me zorgen. Toen ik een afspraak wilde maken bij mijn vaste dermatoloog, viel ik van mijn stoel. Pas na vijf maanden had die nog een plekje vrij! Ik contacteerde nog drie dermatologen in de buurt, maar overal ving ik bot voor een snelle afspraak. Uiteindelijk kon ik via mijn huisarts toch nog ergens terecht. Zij had me aangeraden een foto te maken van de vlek en die naar mijn dermatoloog te sturen. Na onderzoek bleek het om goedaardige huidkanker te gaan.

Lieve Vermorgen, Antwerpen

Patiëntenstop

Niet alleen de wachttijden bij specialisten lopen op, ook een huisarts vinden is niet langer evident. Toen mijn vaste huisarts onlangs zijn praktijk stopzette, vond hij geen vervanger. Omdat ik diabetes heb en dus geregeld moet worden opgevolgd, wilde ik liefst een huisarts in de buurt. Maar de twee groepspraktijken hebben een patiëntenstop ingevoerd. Noodgedwongen moet ik nu naar de dokter twee dorpen verderop.

Marie J., Grimbergen

Jouw mening telt

Ga je Kerstmis en Nieuwjaar op een andere manier vieren dan andere jaren? Pak je het dit keer soberder aan of kan het weer uitbundiger na de voorbije coronajaren?

Stuur ons jullie plannen en tips voor 1 december 2022.

Plus Magazine – Vraag van de Maand

Raketstraat 50, 1130 Brussel

redactie@plusmagazine.be

www.plusmagazine.be/lezersoproep

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content