Kracht en energie in een fitnesspakje

De geest ontspannen en tegelijk het lichaam versterken. Dat zijn de effecten van poweryoga, een eeuwenoude bewegingsvorm in een eigentijds, hip kleedje.

Hollywoodsterren als Madonna, Helen Hunt en Raquel Welsh gaan er prat op dat de nieuwste telg uit de yogafamilie hen een evenwichtige geest in een (nog) mooier lichaam bezorgt (en wie zijn wij om dat te betwisten?). Dat power- yoga vanuit de Verenigde Staten op weg is om de hele wereld in te palmen, is dan ook niet verwonderlijk.

Op zich verschillen de houdingen en bewegingen die in de ‘supernieuwe variant’ aan bod komen nauwelijks van die in andere yogavormen. De basisprincipes zijn nog steeds afgeleid van Ashtanga Yoga, die al zo’n 5000 jaar bestaat. Het was de Amerikaanse goeroe Baron Baptiste die de traditionele principes met andere yogavariaties combineerde en daaruit zijn poweryoga distilleerde. Nieuw is de vorm dus zeker niet, actiever dan de andere is hij wel. Naast een sneller tempo en een aangepaste ademhaling zit het grote verschil in de omkadering.

Terwijl de klassieke yoga zich veelal in de ietwat esoterische en mystieke hoek situeert, realiseert poweryoga zijn opmars via de fitness- en wellnesscentra, zowel in de VS als in Europa. De mystieke kantjes worden bijgeschaafd, het meditatieve karakter wordt wat minder in de verf gezet en – dat is het belangrijkste – daardoor wordt de drempel erg laag. Heel wat mensen die er vroeger nooit aan dachten aan yoga te gaan doen, zetten nu toch die stap.

Wim Van Den Branden, één van de gekwalificeerde Belgische lesgevers in poweryoga, kan dit beamen. “Het is een heel natuurlijke lichaamstraining en dat hebben steeds meer mensen door”, zegt hij. “Je traint je spieren zoals je ze ook in het dagelijkse leven zou gebruiken. Het gaat om een combinatie van verschillende spieren en niet, zoals bij powertraining of fitness, om een kunstmatige belasting van aparte spiergroepen.” Wie regelmatig aan poweryoga doet, krijgt na een tijd dan ook een soepel gespierd en mooi, evenwichtig geproportioneerd lichaam.

Voor lichaam en geest

Dat poweryoga ook de geest beïnvloedt, heeft Wim Van Den Branden zelf ervaren. “Ik ben er rustiger door geworden, op verschillende vlakken. Een boek lezen bijvoorbeeld, lukte me vroeger nooit. Ik kon de concentratie niet opbrengen. Nu gaat dat wel, en makkelijk.”

Het principe achter poweryoga luidt meditatie door beweging. Bedoeld wordt? Wim Van Den Branden: “Tijdens zo’n sessie ben je zo geconcentreerd op de ademhaling, de houdingen en de bewegingen dat je aan niets anders meer denkt. Wanneer je de bewegingen in reeksen na elkaar uitvoert, kom je daardoor in een soort van flow, een mentale stroming die een heel meditatief effect uitoefent.”

Grofweg zou je kunnen stellen dat daar het verschil in aanpak zit met de klassieke (Hatha-) yoga-vormen. Bij poweryoga staat de beweging centraal, terwijl het bij klassieke vormen in de eerste plaats gaat om meditatie. Bij poweryoga ligt de nadruk op continuïteit, op de aaneenschakeling van bewegingen. Het wordt dus bijna een soort van choreografie. Elke beweging gaat gepaard met een specifieke in- of uitademing en wordt gedurende vier tot zes tellen aangehouden.

Tal van troeven

De positieve effecten van yoga zijn al eeuwen gekend en ze gelden ook voor poweryoga. Wie regelmatig aan poweryoga doet, ontwikkelt soepele en sterke spieren, vermindert daardoor het risico op sportblessures, werkt aan een lichamelijk evenwicht en scherpt zijn coördinatievermogen aan.

Verder gaat de stofwisseling beter werken, bouwt u een grotere weerstand op tegen stress, stimuleert u de innerlijke rust en bevordert u een positieve levenshouding.

Het woordje power in de naam poweryoga dekt dus zowel de lichamelijke als de geestelijke lading. Enerzijds verwijst het naar de krachttraining van de spieren, maar anderzijds heeft het ook betrekking op de energie die vrijkomt in de flow, de stroming van opeenvolgende bewegingen.

A Lieve Van de Velde – Foto’s: Johan Martens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content