Koninklijke waaier van geuren en kleuren

Camelia’s, sinaasappelbomen, azalea’s, fuchsia’s, honderdjarige palmbomen, reuzenvarens... Van 13 april tot 6 mei kunnen planten- en architectuurliefhebbers een zeer uiteenlopende flora bewonderen in het imposante kader van de serres van Laken.

Het complex van ijzer en glas, gerealiseerd tussen 1874 en 1894 naar een ontwerp van architect Alphonse Balat op verzoek van koning Leopold II, is een technisch hoogstandje voor die tijd. Elke lente openen de serres van Laken enkele weken de deuren voor het grote publiek en lokken 100.000 bezoekers. Binnenkomen doet u via de Oranjerie waar een 40-tal sinaasappelbomen staan. Sommigen meer dan 300 jaar oud maar nog altijd in topvorm! Koning Leopold II was ook een grote fan van camelia’s. “Onze enorme collectie bestaat uit 114 verschillende soorten en is een van de oudste ter wereld”, zegt Michel Dekens, regisseur van de koninklijke serres. “Veel camelia’s bloeien tot 150 jaar.”

Galerijen met geraniums

Het traject brengt u van serre naar serre, van de kleurrijke geraniumgalerijen tot het dak van fuchsia’s. Vergeet in de Wintertuin niet omhoog te kijken naar de toppen van de honderdjarige palmbomen die tot aan de indrukwekkende glazen koepel reiken. Deze gigantische serre werd als eerste gebouwd toen Leopold II besliste om het park van Laken op te frissen. Ze wordt gebruikt voor koninklijke recepties. Vanaf de serre met azalea’s en een pad in het park kunt u ook het beeldhouwatelier van koningin Elisabeth zien. Nieuw dit jaar is dat de planten beter gelabeld zijn. Zo worden er meer details gegeven over de verschillende soorten tuingeraniums.

Een echte onderneming

Vijftien tuinmannen staan in voor het onderhoud van de immense wintertuin van 1,5 ha en 2,5 ha glasoppervlak. Ze zijn overgeleverd aan de grillen van het weer: eind december stonden er al azalea’s in bloei. “De vroegbloeiers hebben van de zachte herfst geprofiteerd”, legt Dekens uit. “Maar wees gerust, er zullen er ook nog in bloei staan wanneer de serres hun deuren openen voor het publiek!”

Een vraag brandt op ieders lippen: hoeveel stookolie is er nodig om deze enorme stad van glas te verwarmen? Antwoord: 402.000 liter in 2010-2011. Toch neemt het verbruik door te investeren in een betere regeling van de warmteketels en de temperatuur in de serres al enkele jaren af. De kosten worden gedragen door de Koninklijke Schenking. Voor het besproeien van de planten wordt water gepompt uit de vijver van het domein.

Koninklijke serres, Koninklijke Park-laan, 1020 Brussel. Parking tegenover het kasteel, ingang langs de erehekken. Van 13/4 tot 6/5. Info: www.monarchie.be. Prijs: euro 2,5 (tot 18 jaar gratis).

Olivia Van de Putte

Partner Content