Koel zonder airco

U hoeft niet Al Gore te heten om uw woning op een milieuvriendelijke manier fris te willen houden, zelfs hartje zomer. Dankzij de volgende hulpmiddeltjes houdt u het hoofd koel zonder te blazen!

Natuurlijke koeling van de woning is beter voor het milieu en voor onze gezondheid. Maar hoe kan het? En hoe houden we het betaalbaar?

Schermen en luifels

Onthoud dat u de zon vooral van buiten uit moet weren. Dat is het meest efficiënt tegen oververhitting van de woning. Hebt u geen rolluiken, dan kan de plaatsing van een uitvalscherm, een luifel en/of van zonwerende rolschermen (zogenaamde screens) al heel veel helpen. Goedkoop is die oplossing niet. Daarom kunt u zich het best beperken tot een luifel aan het grootste raam op het zuiden of aan het raam dat op het terras uitgeeft. Voor kleinere ramen kunt u een rolscherm aan de buitenzijde laten plaatsen. Het meest comfortabel zijn de elektrisch bediende luifels en schermen. Dit jaar kunt u overigens in Brussel en Vlaanderen een (kleine) premie krijgen als u buitenzonwering laat installeren (lees het kaderstuk!).

Folie

Zonwerende glasfolie is interessant voor veranda’s, schuine beglazing en dakkoepels. Ze wordt aan de binnenzijde op de ruiten vastgekleefd en houdt een groot deel van de infrarode warmtestralen en UV-stralen buiten wat de binnentemperatuur met 5 tot 7°C doet dalen. De nieuwe types houden het zicht op de tuin compleet, terwijl ze toch verblinding tegengaan. Reken op 60 tot 70 euro per m2 (excl. btw).

Vocht

Een noodbescherming als het echt extreem warm wordt: hang vanaf 10 uur ’s morgens vochtige doeken aan de buitenkant voor de ramen op het zuiden en het westen en maak ze tijdens de dag nog een paar keer nat. Ze koelen de binnenkomende warme lucht af.

Lucht

Zet zoveel mogelijk ramen en binnendeuren open in de avonduren en eventueel ook in de vroege ochtend . Voor een gezonde nachtrust moet het zeker in de slaapkamer koel zijn.

Roosters

Misschien nog belangrijker is een permanente luchtverversing, bijvoorbeeld via aluminium raamroosters of via een buis naar het dak met een stille dakventilator. Ook als alle deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn, krijgt u op deze manier frisse lucht binnen. In de winter zorgt deze oplossing voor een gezondere lucht binnenshuis.

Gordijnen

Houd de gordijnen en stores overdag gesloten, zeker in de slaapkamer. Binnenzonwering is weliswaar minder efficiënt maar helpt toch een beetje.

Ventilatoren

De ventilator is terug! Als u voor de ventilator (tafelmodel of model op voet) een teil met koud water en ijsblokjes plaats, koelt hij beter.

Daken

Door een plat dak goed te isoleren en vervolgens te bedekken met witte keitjes komt er minder warmte naar binnen.

Bomen en struiken

Loofbomen of hoge bladverliezende struiken langs de ramen op het zuiden en langs de slaapkamer houden de zon tegen in de zomer en laten ze toe in de winter.

Bevochtigers

In kamers met zeer droge lucht kan een luchtbevochtiger de temperatuur met 2 tot 3 graden laten dalen. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content