Knuffel de winter

Al zit ze warmpjes ingeduffeld in vele lagen kleren, onze huid heeft zwaar te lijden onder de winter. Meer dan ooit is ons dagelijks verzorgings-ritueel, algemeen of gefocust op één aspect, nuttig.

In de winter zijn we geneigd te focussen op het gelaat en ons lichaam te vergeten maar dat is uiteraard een vergissing. Een goed verzorgde opperhuid blijft veel langer soepel en stevig. De microcirculatie verloopt vlotter en zodra de lente terug is, zien we er meteen opnieuw fris en mooi uit! Ziehier hoe u van het badritueel een moment van puur plezier maakt.

Peeling

Masseer het lichaam van onderuit naar boven, om de bloedsomloop te stimuleren en zo de zuurstofvoorziening te bevorderen. De huid masseren tot ze rood ziet, hoeft echt niet. Lichte cirkelvormige bewegingen maken, volstaat. Voor hardnekkige ruwe plekken – ellebogen, hielen, knieën – kunt u zichzelf één keer per jaar een schoonheidsbehandeling cadeau doen. Daar zullen ze u een aangepaste peeling geven, eventueel voorafgegaan door een hammam om de huid soepeler te maken en te ontgiften.

Een recept voor een 100 % natuurlijke peeling? Meng in een kom 2 koffielepels polenta, 1 koffielepel grof zout, 2 koffielepels honing en 3 druppels essentiële olie (rozenolie voor een verzachtend effect en voor de geur, cipres voor de bloedcirculatie, lavendel om te relaxeren...).

Pas op, broos! De huid van onze buste vereist een zachte hand: gebruik voor deze zone een gezichtspeeling, liefst zonder korreltjes.

Bad of douche

We hebben er allemaal nood aan, ons eens te isoleren in een cocon van zachtheid en stilte. De badkamer leent zich daar bijzonder goed toe. Of u nu een snelle douche neemt of een uitgebreid bad, steek één of twee kaarsen aan, zet wat muziek op en draai de verwarming wat hoger. Hebt u ook een peeling uitgevoerd, dan kunt u zich nadien compleet ontspannen in een geparfumeerd bad of onder de douche. Voeg volgens uw stemming en behoefte één of ander geurtje aan het badwater toe (stimulering: citrusvruchten – ontspanning: lavendel, rozenhout, ceder, geranium – tegen verkoudheid: enkele druppels eucalyptus). Er bestaan ook steentjes die u kunt aanbrengen in de douchekop, zodat het spuitende water verandert in een thuisthalasso (bijv. bij Daniel Jouvance). Kies in ieder geval voor een matige temperatuur! Ideaal is de lichaamstemperatuur, 37°C.

Trucje: Voor een optimale penetratie van de actieve bestanddelen, breng je de melk of de crème aan op een vochtige huid. Droog u niet wrijvend af, maar dep uw huid droog.

Zeer gericht

Tot voor een tiental jaar had men voor de lichaamsverzorging één tube en die diende voor het hele lichaam. Vandaag bestaan er speciale formules, voor elke zone. Jeanne Piaubert toont zich meester in dit domein – een crème voor de buste en de decolleté, een andere voor de knieën, een ver-stevigende crème voor de armen, een patch om op buik en heupen te kleven, een gel voor de buste.

Bij Chanel wordt de Gel Buste&Fermeté aangeraden: met cirkelvormige bewegingen aan te brengen op decolleté en borsten, naar de oksel toe.

Trucje: voor stevige triceps: de omgekeerde pompoefening – opduwen op de armen (die naast het lichaam liggen), niet vanuit buik- maar van-uit rugligging.

Vergeet uw voeten niet

Met 90 % sebumklieren minder dan het gelaat, hebben de voeten de neiging sneller uit te drogen. Bovendien schuren ze voortdurend tegen schoenen, kousen en/of sokken, dus is het elke dag aanbrengen van een voedende crème (avond en ochtend) geen luxe. Er zijn crèmes verrijkt met karitéboter (Addax, Akiléine, L’Occitane), met honing (Rêve de Miel Nuxe) of met rijst (Kenzoki Fantasme pour pieds nus). Bij zeer droge voeten en zeker bij kloven, brengt u een dikke laag aan, trekt u daarboven katoenen sokken aan en laat u de crème een hele nacht indringen.

Raad: hebt u pijnlijke voeten, laat ze eens weken in een teil warm water met een schep zeezout. Dat is zalig!

Nagels en handen

Onze handen verraden makkelijk onze leeftijd. De minimumzorg be-staat erin, elke keer na het wassen een crème aan te brengen. Het is de enige manier om droge handen te voorkomen. Beter nog is, ze twee of drie keer per week een zachte peeling te geven: ofwel met een specifiek product voor de handen (bijv. Stri-Vectin NE) ofwel met een product voor het gelaat. Zo stimuleert u de celvernieuwing (voor een jonge huid), het verstevigt de opperhuid, verhoogt de elasticiteit en remt het verschijnen van bruine vlekjes af.

Trucje: voor mooie nagels: masseer de crème ook heel goed rond de nagels (Deep Comfort Hand and Cuticle Cream Clinique). Dat voedt de nagelbasis en verhindert de vorming van velletjes.

Info: in de parfumeriezaak – Schoonheidssalon Beauté & Vie Nadine Salembier 02 512 94 31 – Veld’s exclusief Planet Parfum – Nivea in de warenhuizen – Rituals in de winkels van het merk en via www.rituals.com – Yves Rocher in de winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content