Klopt het dat ouders geen erfgenamen meer zijn?

Mijn dochter (enig kind) is gehuwd, maar heeft zelf geen kinderen. Wat gebeurt er als zij zou overlijden? Ik heb gehoord dat de ouders van kinderloze koppels niet meer erven door het nieuwe erfrecht. Klopt dat?

Het erfrecht van de ouders werd niet afgeschaft, maar wel hun reserve. Wat betekent dat concreet? Als jouw dochter zou overlijden zonder kinderen na te laten, dan blijven jullie in principe nog steeds erfgenamen in het nieuwe erfrecht. Jouw schoonzoon krijgt het vruchtgebruik van het eigen vermogen van jouw dochter – wat ze had voor het huwelijk en wat ze geschonken kreeg of geërfd heeft – en de blote eigendom gaat naar jullie. Is jouw dochter gehuwd onder het wettelijk stelsel of onder het stelsel van algehele gemeenschap, dan krijgt jouw schoonzoon haar deel van het gemeenschappelijke vermogen in volle eigendom.

Maar sinds het nieuwe erfrecht van toepassing werd op 1 september 2018, kan jouw dochter jullie als ouders wel onterven ten gunste van haar partner, bijvoorbeeld door een testament op te maken. Daar waar vroeger elke ouder in dergelijke situatie een reserve van een vierde had, is dat nu niet meer het geval. In de plaats van die reserve, krijgen jullie als ouders wel een vordering tot levensonderhoud. Zo’n vordering kan enkel worden ingesteld als de overledene (jullie dochter) geen afstammelingen nalaat en als de verwanten in opgaande lijn (jullie als ouders) op het moment van het overlijden behoeftig zijn of het door dit overlijden worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content