Kleren schrijven geschiedenis

‘Modeverhalen’, de nieuwe tentoonstelling in het Brusselse Museum voor het Kostuum en de Kant, loodst ons langs een indrukwekkende collectie kleding en accessoires, van de 18de tot de 20ste eeuw.

Op de vooravond van zijn dertigste verjaardag toont het prachtig gerestaureerde Museum van het Kostuum en de Kant, op een boogscheut van Manneken Pis, zijn laatste aanwinsten. Sinds de oprichting in 1977 wordt er elk jaar minstens één thematische tentoonstelling georganiseerd waarbij een gedeelte van de collectie aan het publiek wordt getoond. Aanvankelijk vormde kant het hart van het museum, maar de collectie werd al snel uitgebreid met een schat aan oude en hedendaagse kostuums.

Golvende beweging

Modeverhalen kent een thematische en tegelijk chronologische opbouw, die u als bezoeker perfect kunt volgen dankzij een brochure en grote panelen die u wegwijs maken. Het begint al meteen spectaculair, met enkele unieke jurken uit de 18de eeuw. De stoffen, de stijl, de snit, het borduurwerk en het brokaat zijn ronduit adembenemend. En ook de manier waarop de mannen zich tijdens de vorige eeuwen graag uitdosten, zal u verbazen.

Even verder bent u bij het Napoleontische Keizerrijk aanbeland. Het is de periode waarin vrouwen de hoepelrok achterwege laten en resoluut kiezen voor een lang en smal silhouet. De taille wordt omhooggetrokken tot onder de borsten en het decolleté worden in hoekvorm uitgesneden. Bij de tentoongestelde rokken: een prachtige kanten hofjurk van Aleçon, waarop een decor van natuur, muziek en jacht is aangebracht in zuivere Louis XVI-stijl. Het is een periode van grote vrijheid van zeden, waardoor vrouwen het zich kunnen veroorloven elk kledingdictaat naast zich neer te leggen. Maar de vrijheid-blijheid is van korte duur. Tijdens de jaren 1820-30 treedt de romantische vrouw op de voorgrond. De taille herneemt zijn vertrouwde plaats, het corset duikt weer op, de jurken worden ronder.

Van de naaimachine tot Strelli

Op het einde van de 19de eeuw wordt de naaimachine uitgevonden en dat heeft zo zijn gevolgen. Het betekent het ontstaan van de confectie, naast de haute couture.

Het gedeelte van de expositie dat aan de 20ste eeuw is gewijd, toont vooral kleding en typische objecten uit de jaren dertig. Maar ze eindigt met een heel symbolisch afscheid van vervlogen tijden: met de uniformen van Sabena, die in 1994 door Olivier Strelli werden ontworpen! n

‘Modeverhalen’, Museum voor het Kostuum en Kant, Violetstraat 12, 1000 Brussel. Tot 31/12/06, ma-vr: 10-12.30 uur en 13.30-17 uur, za-zo: 14-17 uur, gesloten op woendag. Toegang: A 3, gratis voor inwoners van Brussel. Info: tel. 02 213 44 50, www.brucity.be (‘vrije tijd’ en ‘musea’).

Myriam Schellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content