Kleinste kamertje als blikvanger

Laat u door vier kunstenaars en een interieurarchitect inspireren om van het kleinste kamertje in uw huis een speelse ruimte te maken.

Naar aanleiding van de voorbije woonbeurs Interieur vroeg sanitairspecialist Van Marcke aan kunstenaars om het kleinste kamertje in huis ludiek en eigenzinnig te herdenken. We haalden er vier creaties uit en vroegen aan interieurarchitect Wim Van Heeke er ideeën uit te halen die we thuis kunnen toepassen.

Toilet met humor

Grafisch kunstenaar Rein Vincke liet zich voor dit kamertje inspireren door de graffiti op openbare toiletten.

Als er op één plek in huis humor mag, dan zeker in het toilet, pleit interieurarchitect Wim Van Heeke. Elk toiletbezoek kan ons dan vrolijk maken. Neem dus de tijd om een goed ontwerp te bedenken en de tekeningen laag na laag aan te brengen (met kwast en spuitbus).

Het diepte-effect ontstaat door de combinatie van de donkerblauwe basismuurverf en de lichtblauwe horizontale lijnen van de bakstenen. Dat horizontale effect krijgt u ook met langwerpige tegels of houten latten met een horizontale nerf.

Een spot boven de wc-pot moet u echter vermijden want dan zit de gebruiker in zijn eigen schaduw. Kies dus eerder voor verlichting aan de zijwanden of indirecte verlichting achter een vals wandje.

Het humoreffect kunt u nog versterken met een volledig zwarte wc-pot of een speelse wc-bril.

Toilet met gezichtsbedrog

In deze creatie van illustrator Pieter Van Eenoge lijkt een koning op zijn troon uit de wc te komen zoals uit de wonderlamp van Alladin. Op de zijwanden kijken vrouwen van zijn hofhouding toe.

Door de beperkte ruimte leent een toilet zich prima voor trompe-l’oeileffecten, meent onze interieurarchitect. Bent u ietwat artistiek aangelegd (of kent u zo iemand), dan kunt u zich uitleven in grappige muurschilderingen. Of u kunt werken met muurposters.

U kunt het gezichtsbedrog nog versterken door in een licht schuine hoek een spiegel aan het plafond op te hangen.

Als u kiest voor een afbeelding die vanuit de wc-pot lijkt te vertrekken, dan is een klassiek staand toilet nog het best.

Het kamertje gaat door de muurschilderingen druk lijken. Overdrijf dus niet met accessoires of andere interieurelementen.

Toilet met vergezicht

Kunstenares Karen Vermeiren liet in haar creatie foto’s van een reis naar Nicaragua doorlopen over de drie wanden. Aangezien we op toilet graag wegdromen, kan een mooi of bijzonder landschap aan de muur ons zeker inspireren.

Hiervoor kiest u best een panoramische foto die u over de drie muren laat doorlopen, raadt de interieurarchitect aan. Een foto in hoge resolutie kunt u laten vergroten en laten lamineren tot drie op elkaar aansluitende muurposters.

Probeer in dat geval het – meestal lelijke – kleine raampje in het toilet dicht te metselen en te vervangen door een discrete verluchtingsbuis met eventueel een ventilatortje. Zo kunt u het landschap echt laten doorlopen over de wanden.

De rest van de muren en de vloer houdt u dan best rustig.

De wc zelf moet discreet blijven. Ideaal is een hangend wandtoilet met een in de muur ingewerkt reservoir. Of een hangtoilet met een reservoir verstopt in een dun opbouwpaneel.

Denk ook aan een kleine bibliotheek met boeken of reisgidsen – zo mogelijk in nissen die in de muur zijn uitgespaard.

Psychedelisch toilet

Hier werkte kunstschilder Robin Vermeersch met een muurschildering van cellulaire bouwstenen. “Een toilet voor durvers”, becommentarieert Wim Van Heeke.

“En voor mensen die houden van hedendaags design”.

Kies voor een stevig behang met horizontale lijnen en breng dat aan op alle wanden én op het plafond.

Op de vloer komen best effen tegels of tegels met min of meer hetzelfde motief als het behangpapier.

Zulk een inrichting smeekt om een design hangtoilet met een in de muur ingebouwd reservoir. Zo zal het lijken alsof de wc uit de muur springt.

Hang aan één muur een wit geschilderd, houten paneel.

Dat zal rust geven en het surrealistische gevoel nog versterken.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content