Klein en fier het te zijn!

Hoe haalt u het beste uit uw silhouet als u kleiner bent dan 1m60 en de mode afgestemd is op catwalkmodellen? Handige tips van onze styliste Hélène, al is ze zelf 1m76.

Nathalie

49 ans, hostess op Flanders Expo, 1m58, maatje 34-36.

Passie. Deze mama van drie kinderen houdt ervan haar huis in te richten en rommelmarkten af te schuimen.

Stijl. Elegant zwart op het werk. En een jeans + T-shirt + blazer + laarzen de rest van de tijd.

Hoofdbreker. Een pantalon vinden in haar maat (dank u Zara!). En laarzen die mooi rond het been aansluiten.

De verticale lijn

Deze zomer voeren de verticale strepen de boventoon. Laat u erdoor verleiden als u klein bent: deze trend die voor een langer silhouet zorgt, is u op het lijf geschreven. Hij staat nog beeldiger met een rechte rok of een kokerrok.

Hoedt u daarentegen voor de plooirok en ander fraais dat uw silhouet samendrukt. De enige brede rok die het wel doet, is vreemd genoeg de waaierplissé.

Voluit trench

Door zijn snit is de trenchcoat de ideale mantel. Hij laat zich bij voorkeur kort dragen, maar is ook lang op zijn plaats in de garderobe van wie een maatje korter heeft.

De enkels bloot

Ook hier mag u zich laten meevoeren op de trend van de net iets te korte lange broek die de enkels vrij laat. Dit is trouwens de manier waarop Italiaanse vrouwen, die doorgaans net iets korter zijn dan wij, de broek dragen.

Wilt u hem toch een ietsje langer? Zorg er dan voor dat hij niet over uw voeten valt of in horizontale plooien op uw schoenen staat. Ook dat drukt uw silhouet.

Ga ook eerder voor (rechte) sigarettenpijpen dan voor (brede) olifantenpijpen en aanverwanten.

Léa

57 jaar, verpleegkundige, 1m54, maatje 38.

Passie. Deze energieke mama heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen voor wie alles moet wijken. Ze schrijft gedichten en droomt van projecten die ze wil realiseren als ze met pensioen is, onder meer als vrijwilliger.

Stijl. Eclectisch en pittig.

Hoofdbreker. Ze mag geen hoge hakken dragen en met een schoenmaatje 35 is het aantal boetieks waar ze schoenen vindt naar haar smaak erg beperkt. Yung, onze make-up artieste, raadt haar met kennis van zaken online shops aan.

Kort jakje

Langere jasjes zijn uit den boze, ook al draagt u ze soms om uw rondere vormen te verbergen. Ze hebben eerder een averechts effect omdat ze er u als een vormeloze massa doen uitzien. Jasjes draagt u dus kort. Dit duldt geen tegenspraak. Belangrijk daarbij is echter dat u meer structuur geeft aan uw schouders, met een kleine epaulet bijvoorbeeld. Opteer ook voor een bloes met een pofmouwtje. Zo wordt alle aandacht naar boven gericht. Slim bekeken, niet?

Geen breekwerk

Accessoires moeten discreet en fijn zijn. Waarom? Een van de gulden regels als u een kleine gestalte hebt, is uw silhouet niet te breken. Wij kozen voor een (fijn) groen riempje op een groen T-shirt. Met het riempje brengt u een accent aan zonder de lijn te breken. U kunt ook de kleuren laten spelen. In het rijtje van ideeën waarmee u geen risico’s neemt, hoort ook de eenkleurige outfit thuis. Of u kunt kleurentoetsen herhalen. En uiteraard mijdt u kleding in laagjes, ook al zijn ze mooi en erg praktisch. Verschillende T-shirts over elkaar + een pull + een jasje waar allerlei lagen onderuit komen is enkel voor grotere gestaltes weggelegd.

Net boven de knie

Zeg volmondig ja tegen gedistingeerde jurken op voorwaarde dat ze niet te lang zijn. Maar ook weer niet te kort wanneer u de kaap van, laten we zeggen, de 30 hebt gerond. De ideale lengte? Net boven de knie, niet korter of niet langer.

Productie: Anne Vanderdonckt

Foto’s: Michèle Francken

Styling: Hélène Nottebaert

Make-up: Jung

Met dank aan:

www.noir-blanc-accessoires.com

www.derbysport.be

www.soffys.be

Lise Leuven

1m67 was in 2011 de gemiddelde lengte van vrouwen in ons land

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content