Klaar voor kleur!

Nooit tevoren waren er zoveel vrouwen die hun haar lieten kleuren. Maar ondanks de technische vooruitgang, vraagt een gekleurde coupe extra zorg en aandacht. Hieronder vindt u de antwoorden op de belangrijkste kleurvragen die u zich stelt.

Wat is het verschil tussen een kleurshampoo en een blijvende kleuring?

“Een kleurshampoo dringt niet in de vezels, dekt ongeveer 50 % van de grijze haren en is er na een tiental wasbeurten uit”, zegt Jade, die een kapsalon runt in het centrum van Ter Hulpen. “Een echte kleuring dekt 100 % van de grijze haren, gaat niet af bij het wassen, maar de haaruitgroei is zichtbaar.”

GOED OM TE WETEN Om de bezoeken aan het kapperssalon te beperken, kunt u het best een kleur kiezen die dicht bij uw natuurlijke haarkleur aanleunt. Vraag aan de kapper om enkel de wortels te kleuren ofwel om de kleur slechts op enkele lokken te zetten, wat zorgt voor een verlichtend effect, alsof uw haren gebleekt zijn door de zon.

Houdt jarenlang kleuren geen gevaar in?

“In principe houdt het geen gevaar in, tenzij u lijdt aan een aandoening van de hoofdhuid”, zegt Jade. “Vrouwen kleuren hun haar van steeds jongere leeftijd, vaak al vanaf 18 jaar. Er zijn vrouwen die het hun leven lang doen en zij ondervinden wel dat elke kleuring het haar droger en gevoeliger maakt. Ik raad aan pas te kleuren zodra grijze haren verschijnen.”

GOED OM TE WETEN Om gekleurd haar te hydrateren, kunt u regelmatig een masker aanbrengen op de punten, maar niet op de hoofdhuid!

Een kleuring beschadigt het haar in principe dus niet?

“Nee, maar wanneer ze in de haarvezel binnendringt, maakt ze deze wel gevoeliger en zal ze het haar op de lange duur dunner maken. Gekleurde haren zijn niet alleen droger maar ook kwetsbaarder voor onder andere UV-licht, pollutie, het borstelen en de warmte van de haardroger”, horen we bij Garnier. “Laat dan ook nooit na een crèmespoeling aan te brengen, want deze gaat beschadiging tegen en zorgt voor glans, verstevigt het haar en brengt de hoofdhuid opnieuw in evenwicht.”

GOED OM TE WETEN De meeste mensen weten niet welke soort haar ze hebben (dat kan trouwens veranderen door hormonale schommelingen). De kapper kan een diagnose stellen.

Mag ik zelf de uitgroei bijkleuren?

Dit kan een tijdelijke een (goedkope) oplossing zijn, maar het kan enkel op een eenvormige kleuring. Bij mèches of een balayage is het een risico. Christophe Robin, de kleurexpert van Catherine Deneuve, raadt een ton sur ton-kleuring aan (type: Casting Crème Gloss van L’Oréal Paris), enkel op de wortels en voorzichtigheidshalve liefst in een wat lichtere tint. Bijv. de Pigma colorshampoo van Dessange.

GOED OM TE WETEN Kies best kleuren die arm zijn aan oxydantia (max. 10 %), raadt Christophe aan. Het resultaat behoudt u met een stabiliserende pigmentshampoo (Furterer, Jean Louis David, Wella, Maniatis in de Club des Créateurs de beauté...)

Wat zijn de voordelen van biologische producten?

“Ze zijn onschadelijk voor onszelf en het milieu”, zegt Jade. “De biotinten zien er heel natuurlijk uit en dekken even goed als de klassieke producten. Ze beperken het risico op allergische reacties.”

GOED OM TE WETEN Enkele merken bio en phyto: Davines, Aveda, Hair Borist, SP en EOS bij Marianne Gray. n

Info: Club des Créateurs de beauté: www.ccbparis.be – Jacques Dessange: www.jacquesdessange.com – Elsève in de grote en middelgrote winkelketens – Marianne Gray: 02 511 00 01 – Indola, Matrix, Kérastase en L’Oréal Prof. in het kapsalon – John Frieda: www.johnfrieda.com – Salon Jade, Kerkstraat 8, Ter Hulpen, 02 653 71 04

Virginie Draelants

Partner Content