Klaar voor een actieve vakantie!

Fietsen, wandelen, watersporten, natuurtrekkings... Actieve vakanties zijn in. Met deze tips vertrek je goed voorbereid richting betere oorden.

Wie voor een actieve vakantie kiest, moet er niet alleen voor zorgen dat hij zich fysiek wat voorbereid. Al even belangrijk is dat je je reisapotheek aanpast aan de activiteit die je wil gaan doen.

Onmisbaar in je EHBO-kit

Ontsmettingsmiddel

Kies een ontsmettingsmiddel dat je makkelijk en snel op een schaaf- of andere wonde kan aanbrengen, zoals een spray of ampullen op basis van chloorhexidine (bv. Cedium). Breng het product overvloedig op de wonde aan. Het irriteert de huid niet en je kan er de wonde zowel mee uitwassen als ontsmetten.

De schaafwonden die je onderweg hebt ontsmet, kan je bij thuiskomst dan verder verzorgen. Povidonjodium zorgt ervoor dat de wonde verder droogt. Na enkele dagen kan je de wonde verzorgen met een hydroactieve gel (bv. Flamigel).

Pleisters, schaartje, kompressen, verband

Erg handig voor verschillende wondtypes is second skin, een pleister op basis van siliconen. Je kan hem na het ontsmetten aanbrengen op een open wonde. Hij zorgt voor een tweede huid. En doordat de pleister ook ademt, kan je hem dagenlang laten zitten. Hij trekt het vuil uit de wonde en zorgt voor een goed wondmilieu.

Blarenpleisters worden verkocht in handige combipakjes met verschillende types pleisters, naargelang de plek waar de blaar zich voordoet.

Bij oppervlakkige snijwonden kan je steristrips gebruiken om de wonde te hechten.

Steunverband voor enkelverzwikkingen.

En extra voor fietsers: een afbindelastiek, om zware bloedingen na een val te stoppen.

Middeltje tegen insecten/brandnetels

Preventief kan je een polsbandje dragen dat muggen en andere stekende insecten weert. Daarnaast zijn er insectenwerende sprays en rollers op basis van deet. Deze zijn niet geschikt om mee in de zon te lopen.

Een pen met ammoniumhydrochloride (bv. After Bite) die je binnen de twee uur na een beet aanbrengt, neutraliseert jeuk en pijn. Bij een insectensteek dringt er zuur naar binnen. Deze pen bevat een base die de werking van dat zuur ongedaan maakt.

Zalf tegen zadelpijn

Er zijn verschillende types zalven die een soort film aanbrengen om wrijving te voorkomen of te verzachten.

Extraatjes voor onderweg

Bij lange tochten moet je om het half uur iets klein of licht eten (een energiereep, banaan, appel, krentenkoek) en water (of een dorstlesser) drinken. Wacht niet tot je honger of dorst voelt want dan raakt je energievoorraad uitgeput en slaat de vermoeidheid toe.

“Plan je dagtochten of meerdaagse wandel- of fietstrips, dan kan extra ondersteuning nuttig zijn om blessures te voorkomen en je lichaam van voldoende energie te voorzien”, weet apotheker Thomas De Ridder.

IJzersupplement. IJzer zorgt voor een goede zuurstofcirculatie in je lichaam, voorkomt vermoeidheid en uitputting en draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen.

Co-enzym Q10. Zorgt eveneens voor een beter zuurstoftransport en helpt bij het voorkomen van blessures en krampen. Het werkt op een andere manier dan magnesium, dat meer inwerkt op de werking van de spier zelf. Wie vaak krampen krijgt, kan Q10 innemen voor de tocht.

Magnesium. Brengt snel verlichting bij beenkrampen. Voel je tijdens de tocht krampen, dan slik je best magnesium. Wie gevoelig is voor krampen heeft deze tabletten beter op zak. Je kan ze ook toevoegen aan een isotone dorstlesser zodat je de hele dag door wat magnesium inneemt.

Energiegels. Ze bestaan uit een combinatie van verschillende soorten suikers. Ze zijn vooral interessant voor wie echt langdurig doorgaat, bij warm weer en bij mensen die veel zweten. Ze leveren snel energie aan, die ook lang aanwezig blijft.

Bèta alanine. Helpt om verzuring van de spieren tegen te gaan en de uithouding te verbeteren. Raken je spieren verzuurd, dan slaat de vermoeidheid toe. Dit supplement kan je preventief nemen, een week voor je met een langdurige inspanning start.

Recovery shakes. Ze zijn vooral bedoeld voor intensieve sporten waarbij microscheurtjes in de spieren kunnen ontstaan die voor het bekende gevoel van stijfheid zorgen. Een shake met onder meer vitamines, suikers en proteïnen bevordert de recuperatie.

Arnica bij sportblessures

Dit homeopathische middel, dat bekend is uit de kinderapotheek voor de behandeling van blauwe plekken, is erg effectief en wordt daarom ook steeds vaker in de sportgeneeskunde ingezet. De beschermde arnicaplant, waarvan alle onderdelen voor medische doeleinden worden gebruikt, komt voor in bergachtig gebied en staat sinds de Oudheid bekend om zijn pijnstillende en drainerende kwaliteiten.

Sportarts Jean Louis Cabay: “In de sportgeneeskunde zijn we al lang overtuigd van de voordelen. Voor heel wat blessures is arnica doeltreffender dan de klassieke aanpak met ontstekingsremmers. Sporters die behandeld worden met arnica recuperen tot een week sneller dan lotgenoten die klassieke middelen krijgen toegediend. Bovendien is het een erg veilig product dat nauwelijks nevenwerkingen heeft of voor interacties met andere geneesmiddelen zorgt. Dat maakt het extra interessant voor mensen die al verschillende geneesmiddelen moeten nemen.”

Arnica kan worden ingezet bij spierblessures, enkelverzwikkingen, tendinitis, kneuzingen, peesletsels, spierstijfheid, oedeem (zwellingen), blauwe plekken. “Als je meteen na het trauma een arnicabehandeling start, komt de genezing sneller op gang. De plant werkt in op de zwellingen en dempt de pijn, waardoor je vlugger weer op de been bent. Slik drie granulen, en herhaal dat om het uur. De volgende dagen neem je drie granulen per dag om het herstel verder te ondersteunen.”

Ook bij lange wandel- en fietstochten is arnica nuttig. “Om het gevoel van zware benen en stijve spieren te voorkomen, kan je voor je vertrek en bij je terugkeer telkens drie granulen nemen. Bij meerdaagse trekkings bevordert arnica de recuperatie zodat je de volgende dag met fitte benen verder kan. Dit middel heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.”

Handige apps voor je smartphone

Ongevallen kan je nooit helemaal voorkomen, maar je kan je er wel zo goed mogelijk tegen wapenen. “Hou bij lange wandelen fietstochten je smartphone op zak. Hij kan je tal van nuttige diensten bewijzen onderweg. Bij een ongeval kan je meteen hulp inroepen, maar ook het gps-signaal van je toestel kan in geval van nood belangrijk zijn”, zegt sportarts Tom Teulingkx.

Interessante apps voor wie een sportieve vakantie plant in binnen- of buitenland, zijn de EHBO-apps van het Rode Kruis, die kort en bondig instructies geeft bij valpartijen, verwondingen, bewusteloosheid, enz.

Met de ICE-app (In Case of Emergency) kan je persoonlijke medische gegevens opslaan. Raak je zelf betrokken bij een ongeval dan kunnen hulpverleners snel achterhalen wie je bent, wat je bloedgroep is, welke allergieën je hebt, welke medicatie je neemt en wie ze op het thuisfront moeten contacteren.

“Een alternatief voor de smartphone zijn de speciale polsbandjes die je in trekkingzaken of online kan kopen. Daar kan je dezelfde medische info op vermelden. Fietsers kunnen altijd opteren voor een zelfklever met gezondheidsgegevens op hun tweewieler.”

Dorstlesser bij de hand

Tijdens een wandeling verlies je ongeveer een halve liter vocht per uur. De meeste wandelaars merken dat niet omdat het zweet meteen wordt opgenomen in de kleding. Maar een tekort aan vocht put sneller uit. Regelmatig en voldoende drinken van bij de start van de tocht kan dat opvangen. Wandel je bij een temperatuur van zo’n 18 graden, drink dan gemiddeld een halve liter per uur. Is het warmer, dan moet je meer vocht innemen.

Gewoon water (zonder prik) is prima om je vochtbalans op peil te houden. Dat volstaat bij inspanningen die niet langer dan een uur duren. Maar je kan ook opteren voor een dorstlesser. Dit drankje bevat zouten waardoor je lichaam het vocht sneller opneemt en je dorstgevoel wordt opgewekt. Een dorstlesser of een rehydraterende sportdrank is zeker een goed alternatief als je last hebt van een klotsend gevoel in je maag wanneer je veel water drinkt. Zo’n dorstlesser kan je makkelijk zelf maken door 1 liter plat water of koude thee te mengen met drie eetlepels suiker en 1 theelepeltje zout. Voor de smaak kan je hier nog wat citroen aan toevoegen.

Bij lange inspanningen kan je een isotone dorstlesser in je rugzak stoppen. Die vult zowel je voorraad koolhydraten als elektrolyten aan en is licht verteerbaar. Dat bevordert het uithoudingsvermogen.

Met dank aan sportarts dr. Tom Teulingkx, dr. Jean- Louis Cabay en apotheker Thomas De Ridder

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content