Klaar om een kat in huis te halen?

U wilt uw gezin uitbreiden met een kat? Goed idee. Maar weet dat u een dier in huis haalt met een eigen willetje. Een kat beschouwt uw hele huis of appartement als haar territorium. Ze heeft een hekel aan obstakels op haar weg en aan plekjes waar ze geen toegang toe krijgt. En dus zal ze miauwen en krabben tot ze haar zin krijgt. Want zij is de baas! Hoe bereidt u zich best voor op de komst van deze eigenzinnige gezel?

Voorzie een kattenluik

Een kat is een zelfstandig dier dat graag een stapje in de wereld zet. Ermee gaan wandelen aan een leiband is geen optie: uw kat zal er zich vanuit haar drang naar vrijheid meteen van willen ontdoen.

Plaats de kattenbak op een rustig plekje

Kan uw kat niet naar buiten, plaats dan een kattenbak in een rustig hoekje van uw woning. Doe dit niet op een plek met veel passage, zodat ze niet gestoord wordt. Let erop dat de bak stabiel is, zo niet riskeert u dat poeslief haar behoefte elders doet. Een kat is een erg hygiënisch dier, ververs de kattenbak dan ook regelmatig, één of twee keer per week, en verwijder elke dag de drollen. Plaats de kattenbak als het enigszins kan in een andere ruimte dan die waar uw huisdier slaapt en eet. Bijvoorbeeld in het washok. Wil uw kat niet in haar overdekte kattenbak kruipen, dan is dat wellicht omdat ze zich stoort aan het dak. Neem het deksel weg zodat uw poes sneller aan de kattenbak kan wennen.

Zorg dat er altijd eten is

Een kat wil permanent bij haar voedsel kunnen. Want alleen zij beslist wanneer ze eet. Een tijdschema proberen op te leggen, is compleet zinloos. Over het algemeen doseert een kat heel goed haar voedselinname. Hebt u ook een hond in huis, denk er dan aan om de etensbak van de kat op een hogere plek te zetten, waar woef niet bij kan. Lusten doet uw hond die kattenbrokken als geen ander, maar goed voor zijn organisme zijn ze geenszins!

Hang een hangmat aan de radiator

Uw kat slaapt waar zij dat wil. Op uw bed, in de zetel.... Maar poezen zijn ook verzot op radiatorhangmatten. Ze kunnen er hoog en droog, maar vooral warm in relaxen.

Plaats een krabpaal

Het zal een erg nuttige aankoop blijken. U vermijdt ermee dat uw huis of de objecten die u lief zijn onder de krassen komen te zitten! Dat is althans wat u van zo’n krabpaal mag verwachten.

Doe speeltjes cadeau

Een kat is een speelvogel. Overstelp haar dus met speeltjes, in de hoop dat ze zich minder aan andere gebruiksvoorwerpen in uw huis zal vergrijpen om zich te amuseren.

Olivia Van de Putte

Partner Content