Kies het meest gebruiksvriendelijke toestel

Met de Digi-Award wil Plus Magazine een digitaal toestel bekronen dat uitzonderlijk gebruiksvriendelijk is. Lees en kies mee welk toestel dit jaar de lezersprijs verdient!

Voor de Digi-Award 2008 heeft de Plus-redactie acht toestellen getest die te zien zijn op onze stand op Zenith, de beurs voor de actieve vijftigplusser. U kunt mee bepalen welk toestel de lezersprijs wint... en zelf één van deze apparaten winnen!

1. De laptop EEEPC 900 van Asus

+ deze minilaptop (22,5 x 17 cm) heeft alles wat een klassieke pc heeft, maar eenvoudig. Eens u bent ingelogd, kiest u uit zes onderdelen (Internet, Werken, Leren, Spelen, Instellingen en Favorieten) die de basisprogramma’s bevatten. Een pluspunt vormen de drie usb-poorten, de microfoonaansluiting (voor Skype!) en vooral de duidelijke handleiding.

– het kleine scherm heeft nadelen. De kleinere werkbalken zijn moeilijk te lezen. Het onderdeel Leren is voor kinderen bedoeld en de spelletjes in dat onderdeel zijn alleen in het Engels.

Prijs: euro 349.

2. Het NintendospelMeer Braintraining metdr. Kawashima

+ videogames voor geheugentraining zijn populair. Eén van de betere is Meer Brainingtraining met dr. Kawashima, bedoeld voor de DS-spelconsole van Nintendo. Het programma start met tests waarmee we onze hersenleeftijd kunnen meten. Daarna volgen oefeningen om dagelijks ons geheugen én onze reflexen te trainen. Het leuke is dat we dag na dag onze vooruitgang kunnen zien en misschien zelfs de ideale hersenleeftijd (20 jaar!) bereiken. Een pluspunt is ook de duidelijke uitleg op het scherm en het handige formaat van de console.

– u bent verplicht ook de console te kopen. Het programma herkent soms uw handschrift niet en toont dan foute resultaten. Het begeleidende geluidje is irriterend, maar dat kunt u uitschakelen.

Prijs: euro 29,99 (de console Nintendo DS Lite kost euro 134,95).

3. De digitale camera Olympus E-420

+ deze digitale reflexcamera combineert reflexfotografie (snellere sluiting, scherpere beelden...) met de eenvoud van een gewone digitale camera. Het leuke is zijn dubbel gebruik. Wie wil fotograferen zonder poespas hoeft alleen de functieknop op de aard van het onderwerp te draaien en af te drukken. Ook het weergeven, het wissen en het vergroten/verkleinen van beelden gebeurt met een aparte en simpele toets . Wilt u meer, dan kunt u werken met het uitgebreide menu. Voor het kijken naar het onderwerp hebt u de keuze tussen een klassieke zoeker of een (scherp, want 10 megapixels) lcd-scherm. Het toestel ligt ook makkelijk in de hand.

– géén gedrukte handleiding. Die moet u van de website of van een cd-rom halen, maar ze telt wel 147 pagina’s.

Prijs: euro519 voor het volledige pakket (incl. lens).euro

4. De stofzuiger Baby Dyson DC22

+ geen gesleur of rugpijn meer! Deze stofzuiger met een onweerstaanbare look weegt maar 4,9 kg en meet 29 x 26 x 40 cm. Een zeer welkome helper dus om trappen en lastige plaatsen te stofzuigen. U kunt hem ook in één hand-omdraai opbergen in een kast, inclusief alle hulpstukken en de soepele telescopische buis die zich rond het toestel oprolt. Een minstens zo grote troef is de luchtzuiveringstechnologie Core Separator. Deze extra filtering zuigt de lucht in de kamer aan, haalt er de fijnste stofdeeltjes uit en stoot dan weer zuivere lucht uit. Het leegmaken van de collector gaat snel en simpel. Ja, stofzuigen kan een plezier zijn!

– hoe klein deze baby ook mag zijn, hij kan wel veel lawaai maken. En zijn snoer is nogal kort.

Prijs: euro 399.

5. De universele afstandsbediening Philips Prestigo SRU 8015

+ de Prestigo kan de afstandsbediening van 15 verschillende toestellen vervangen. Het lcd-scherm met achtergrondverlichting (handig in het duister!) toont de logo’s van de televisiezenders en de apparaten. Hij herkent 1500 merken (ook van airco, verlichting of infraroodschermen) en om het toestel te installeren is geen ingewikkelde handleiding nodig: u volgt gewoon de aanwijzingen op het scherm. Nog een pluspunt: de Prestigo ondersteunt de geavanceerde functies die we de komende jaren mogen verwachten.

– de hoge prijs en het vrij zware gewicht (drie AA-batterijen zijn nodig voor een langdurig gebruik).

Prijs: euro 150.

6. De gsm Emporia Life Plus

+ een gebruiksvriendelijke en toch niet kinderachtige gsm met zeer leesbare toetsen en een dito scherm? Hij bestaat! De Life Plus ligt goed in de hand en heeft een klavier met royaal grote toetsen. Met een lcd-scherm van 4,4 x 4,8 cm kunnen we onze sms’jes lezen in alle om-standigheden en de luidspreker is een pluspunt voor wie niet meer zo goed hoort. Andere troeven: een ingebouwd ledlampje, een autonomie van 250 uur in waakstand, de mogelijkheid om een hoorapparaat aan te sluiten en een pa-niekknop ICE (in geval van nood).

– voor een gsm, hoe gebruiksvriendelijk ook, ligt de prijs aan de hoge kant.

Prijs: euro 199.

7. De grasmaairobot Robomow 400

+ toegegeven, de installatie vraagt tijd en aandacht. Zo moet u de twee uiteinden van de geleidedraad goed om elkaar heen wikkelen eer u ze in het laadstation brengt. Maar één keer de installatie voltooid, gelooft u uw ogen niet. De robot kriskrast over uw gazon, bij een stevige hindernis (een boom, een waspaal) maakt hij rechtsomkeert en van regen heeft hij geen schrik. Als zijn accu leeg is (na 2,5 uur), keert hij zelf terug naar zijn laadstation. Verder programmeert u hem zoals u wilt: het aantal maaibeurten, de duur van de maaibeurt, de gazonrand meemaaien of niet enz. In principe moet u er het hele seizoen niet meer naar omkijken. De antidiefstalcode maakt hem waardeloos voor dieven. Ook hier een pluim voor de duidelijke handleiding.

– als het gazon uit niet aan elkaar grenzende zones bestaat en eilanden bevat (borders, een vijver...), dan wordt het plaatsen van de geleidedraad ingewikkeld. De maaibreedte blijft beperkt (20 cm) en na 2 tot 3 jaar is een nieuwe accu (euro 140) nodig.

Prijs: euro 1399 voor dit model (geschikt voor gazons tot 400m2).

8. De dvd-recorder Panasonic DMR-EH68

+ het gebruiksvriendelijke van deze dvd-speler schuilt in vijf zaken. Hij bevat een harde schijf (320 gigabite) waar-op u programma’s, foto’s, filmpjes en muziek kunt opnemen. Als u foto’s of films van uw digitaal fototoestel of camcorder op het tv-scherm wilt zien, hoeft u niet meer met een kabeltje te werken: u stopt gewoon het geheugenkaartje van uw camera in de daartoe voorziene gleuf. De usb-poort is handig als u filmpjes (ook DivX), beelden (jpeg) of muziek (mp-3) van een usb-stick wilt afspelen. Met de functie Pause Live TV kunt u een lopend televisieprogramma op pauze zetten en maximaal acht uur later verder bekijken. En als uw televisietoestel over de Viera Link van Panasonic beschikt, wordt de dvd-recorder automatisch afgestemd op alle zenders.

– het apparaat is minder interessant voor oudere televisies. De vele extra mogelijkheden en snufjes zorgen voor verwarring (90 pagina’s handleiding!)

Prijs: euro450 (euro 350 voor de iets lagere versie DMR-EH58).euro

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content