Kies het juiste montuur

Geen zin om een bril te dragen? Kom nu! Dit accessoire is honderd procent trendy. Het is alleen de kunst om een bril te kiezen die u perfect past...

In de keuze van een montuur is het eerste criterium het comfort. Daarom moeten de neuspads en ook de armpjes achter de oren perfect passen.

Let ook op het gewicht van het montuur, dat nog eens zal verzwaren als de glazen erin zitten.

Kies het materiaal en het type glazen. Pas wel op, want sommige monturen zijn niet geschikt voor bepaalde glazen. Als u uw bril dag in dag uit moet dragen, kiest u best voor een montuur in titanium. Dit is een eerder duur materiaal, maar hypoallergeen en hyperlicht. Kies ook voor holle armen, dat maakt uw montuur minder zwaar.

Als u uw bril echter voortdurend op en af moet zetten, kiest u beter voor een robuust montuur dat tegen een stootje kan. Acetaat, een plasticsoort van plantaardige oorsprong, is hiervoor ideaal. Metaal is ook heel goed maar bevat soms kobalt of nikkel waar sommige brildragers allergisch voor zijn.

Inox is een hypoalleregene staalsoort die minder duur is dan titanium. Een andere mogelijkheid is plastic dat alle vormen en kleuren kan aannemen, maar anderzijds onderhevig is aan verlies van kleurintensiteit en ook breekbaarder is.

Een kwestie van morfologie

Een bril kan uw trekken accentueren of juist zachter maken.

Hebt u een ovaal gezicht, zoals 80 % van de mensen, dan hebt u geluk! U kunt alle modellen dragen, behalve deze die uitsteken aan de zijkant van uw gezicht en zo de proporties uit evenwicht brengen.

Hebt u een rond gezicht, kies dan een fijne en ronde bril. Ofwel één met afgeronde hoeken, een ovalen of een vlindermodel. Een breed montuur zal u een intelligente look geven, metaal en een felle kleur trekken de aandacht naar ogen, neus en mond.

Hebt u een vierkant gezicht, dan zal een ovalen, eerder groot montuur, een fantasietje of afgeronde hoeken de aandacht afleiden van uw eerder forse onderkaak. Om uw trekken visueel wat te verlengen, neemt u best geen al te zwaar montuur. Vermijd hoekige, geometrische, vierkante of te kleine modellen.

Hebt u een driehoekig gezicht: om een fijne kin en een breed voorhoofd terug in evenwicht te brengen, kiest u best voor een dun, discreet montuur dat het verticale in uw gezicht benadrukt. Kies bijv. glazen zonder montuur of met een licht gebogen bovenboord en ovalen onderboord. Vermijd ronde modellen en hoekige monturen, ook al zijn ze in.

Voor iedereen: hoe dikker de zijkant van het montuur, hoe breder uw gezicht lijkt. Een fijn montuur verfijnt de trekken. En een dun, rond montuur maakt jong.

3 professionele tips

Glimlach: de onderrand van uw bril raakt uw wangen niet. Anders wordt het ‘centreren’ van uw glazen verstoord wanneer u lacht.

De bovenkant van uw montuur volgt de lijn van uw wenkbrauwen.

De buitenkant van uw glazen komt niet verder dan de rand van uw wenkbrauwen.

Kies goede glazen

Kies antireflecterende en zo dun mogelijke glazen tegen het vergrootglas-effect.

Werkt u vaak op pc, neem dan glazen die vermoeidheid bestrijden. Bent u verziend, dan bieden de glazen Interview een perfect zicht van dichtbij en tussenin. De Varilux glazen staan garant voor een goed zicht op alle afstanden.

Tegenwoordig worden zelden nog minerale brillenglazen gebruikt. Meestal wordt gekozen voor organische glazen, die steeds dunner en krasbestendiger worden.

Virginie Draelandts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content