Kies en win het beste toestel!

Vindt u al die moderne apparaten te ingewikkeld? Grijp dan uw kans! Kies en win het meest gebruiksvriendelijke toestel!

Beste bedenkers en fabrikanten, houd digitale toestellen alstublieft simpel zodat iedereen ze kan gebruiken! Om dat te stimuleren heeft de Koning Boudewijnstichting de Digi-Award in het leven geroepen. Deze prijs wordt dit najaar toegekend aan een digitaal product dat nuttig, begrijpelijk en zeer gebruiksvriendelijk is, voor mensen van alle leeftijden. Op die manier wil de stichting bedrijven een duwtje in de rug geven om toegankelijke producten te ontwikkelen.

Een jury onder voorzitterschap van professor emeritus Walter Leirman heeft alvast vijf producten genomineerd. Ze zijn gemakkelijk in het gebruik (een beperkt aantal functietoetsen en/of mogelijkheden!), ze richten zich tot iedereen, ze zijn vlot te verkrijgen, ze hebben een verstaanbare handleiding in de eigen taal en ze verhogen de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van de gebruiker.

Als lezer van Plus Magazine kunt u meestemmen voor de lezersprijs. En misschien zelf één van de vijf toestellen winnen. Doe dus mee, want uw stem is belangrijk. De prijs van de jury én de lezersprijs worden uitgereikt op de Zenithbeurs (20-24 november).

De 5 genomineerden

1Het weerstation BAR 898 HG van Oregon

Een weerstation is een ideaal instrument om uw dag te plannen. Welke kleren moet ik aantrekken? Zullen we straks kunnen barbecuen of wordt het vluchten voor de regen? Het genomineerde product vraagt geen enkele computerkennis. Een draad door het raam leiden hoeft ook niet meer, want het werkt met een draadloze binnen- en buitenthermometer. Het geeft met goed leesbare letters de tijd, de buitentemperatuur, de barometerstand en de vochtigheidsgraad aan. En een extra vondst zijn de vier icoontjes (zon, zon met wat wolkjes, wolken, regen): hier ziet u met één oogopslag welk weer het in de komende 12 tot 24 uur wordt in een straal van 30 tot 50 kilometer. Prijs: euro130.

2De digitale camera Digital Ixus 70 van Canon

Oef, de nieuwste camera van Canon heeft weer een klassieke lens. Dat is makkelijker dan zo’n toestel waar je het onderwerp alleen kunt zien op een springerig schermpje. Het apparaat is bovendien maar 2 cm dik en eenvoudig in gebruik. Zo bevat het één enkele, handige knop waarmee u achteraf foto’s kunt bijwerken (rode oogjes verwijderen!). Ondanks dit minimalisme moet u de prestaties niet onderschatten: u kunt inzoomen tot drie keer de grootte van het beeld, de beeldkwaliteit is scherp (7 megapixels) en u kunt het toestel moeiteloos gebruiken als videocamera (met één uur beeldopname).

Prijs: vanaf euro240.

3De gsm Easy5

Wellicht de meest eenvoudige mobiele telefoon die er te vinden is. Hij heeft een extraluide beltoon (keuze uit tien tonen) en slechts vijf toetsen, groot en verlicht. Daaronder kunt u telkens een telefoonnummer programmeren. Het apparaat is vooral ontworpen voor mensen die slechts een paar nummers willen bellen. Handenvrij bellen kan met de bijgeleverde oortjes. Het toestel weegt 60 gram en werkt zowel met een voorafbetaalde kaart als met een abonnement. Ook als het belkrediet op is, kunt u het noodnummer 112 bereiken. Prijs: euro99.

4De gps Tom Tom One Benelux

Dit gps-apparaat is klein, licht en heel prettig in het gebruik. Je stopt er de geheugenkaart in en kunt meteen vertrekken. Het touchscreen heeft een eenvoudig menu en de letters zijn duidelijk leesbaar in het driedimensionele beeld. Als je sneller of trager gaat rijden wordt de stem die de instructies geeft, vanzelf luider of stiller. Door zijn compacte vorm is dit apparaatje ook erg handig voor fietstochten of wandelingen. En met een extra geheugenkaartje kunt u het bereik uitbreiden.

Prijs: euro 245 (voor Europa: euro329).

5De iPod Nano 2 GB van Apple

De iPod is een draagbare muziekspeler met een groot geheugen en een prima geluidskwaliteit. De Nano blijft vrij eenvoudig, omdat u alleen liedjes en foto’s kunt opslaan. Maar vergis u niet: het geheugen is goed voor 2000 liedjes. Eén dag muziek opladen en u zit voor maanden goed. Om het toestel te gebruiken, moet u het wel aansluiten op een computer. Op die manier haalt u liedjes van een cd of van het internet (via www.apple.com/itunes). De handleiding is beknopt maar als u het toestel aansluit op de computer, geeft die automatisch stap-voor-stapinstructies in de taal waarop uw computer is ingesteld. Met een kabeltje kunt u de iPod ook laten werken op uw geluidsinstallatie of op de autoradio.

Prijs: vanaf euro149 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content