Kies de tablet die bij u past

Vorig jaar beperkte de keuze van een tablet zich tot de iPad van Apple en de Galaxy Tab van Samsung. Vandaag is het moeilijk om door het tabletbos de bomen nog te zien. Bepaal uw gebruikersprofiel en wij leiden u naar de tablet die voor u het verschil maakt.

Profiel A: De content-consument

Voor u dient een tablet om content mee te consumeren: surfen, films kijken, mails uitwisselen... meer moet dat voor u niet zijn. Het virtuele toetsenbord volstaat om uw mails te schrijven. De computer is zelfs overbodig geworden.

Wat u nodig hebt is een klassieke tablet, maar dan van een redelijke omvang want het is uw enige venster op de wereld. Een 10 of 11 inch scherm dringt zich op. Als uw tablet u overal vergezelt, denk dan aan een model met 3G kaartlezer om van eender waar een verbinding tot stand te kunnen brengen. Voor occasioneel gebruik kan elk tablet worden uitgerust met externe randapparatuur zoals een printer, een toetsenbord, een projector... maar dat is niet zijn echte roeping en de accessoires zijn soms duur (vooral bij Apple).

Onze suggesties: de nieuwe iPad ( 489) of een tweedehands iPad 2, de Samsung Galaxy Note 10.1 met Android ( 500), de Galaxy tab 2 met Android ( 400), de Samsung Ativ Tab met Windows 8 ( 699), de Acer/Iconia W700 met eigen dockingstation ( 600) of de Archos 10 ( 250).

Profiel B: De overtuigde pendelaar

U hebt al een draagbare pc die u voldoening schenkt en u vergezelt op al uw verplaatsingen. Een reistablet zou een plus zijn.

Wat u nodig hebt is een tablet die niet al te veel plaats inneemt, die u kunt raadplegen of waarmee u zich kunt vermaken op de trein, op het vliegtuig of zelfs thuis. U hebt geluk: bijna alle producenten pakken tegenwoordig uit met een 7 en 8 inch model. En dan met name de minder bekende merken, die de klemtoon op de prijs leggen.

Onze suggesties: de Apple iPad mini van 7,9 inch ( 329), de Archos 7 Home ( 130), de Toshiba AT270 van 7,7 inch ( 450) of de Nexus 7 ( 279). Er bestaan 7 inch tablets van Arcos voor minder dan 100, om uit te proberen zonder uw broek aan te scheuren.

Profiel C: Het Transformer-type

Transformer-speelgoed – u weet wel, auto wordt robot, wordt weer auto – vervult u met nostalgie? U betreurt het zelfs dat u dit niet had in uw kindertijd? Maak het goed!

Wat u nodig hebt is een van die zogenaamde Convertibles: draagbare pc’s die zich uitgeven voor tablets. Of omgekeerd. U gebruikt het gadget als een gewone pc maar hij laat zich makkelijk omturnen tot een touch-tablet door het scherm rond zijn as te laten draaien of te laten verdwijnen onder het toetsenbord. Het beste van beide werelden, met evenwel één klein ongemak: de tablet weegt 1,2 kg of het dubbele van een doorsnee tablet. Maar u loopt tenminste niet het risico dat u het losse toetsenbord op een cafétafeltje vergeet.

Onze suggesties: de Toshiba U920T ( 1.199), de Sony Duo 11 ( 1.400), de Dell XPS Duo 12 ( 1.299).

Profiel D: Het klassieke type (de verlichte reactionair)

Uw ding is eigenlijk de pc, maar u zou graag willen genieten van de nieuwe touch-functies waarover zoveel wordt gesproken. Dat kan voortaan met Windows 8.

Wat u nodig hebt is een van die ultrabooks: meestal notebooks van 13,3 inch, zeer krachtig, zeer snel, zeer licht (1,7 kg) en in staat om snel op te starten. Een beetje zoals een Mac Book Air, maar dan minder duur en met de touch-troef. Kwestie van uw gewoonten en programma’s te behouden en intussen de interface te ontdekken die zich vroeg of laat toch zal opdringen.

Onze suggesties: de Samsung Series 5 Ultra Touch ( 999) en de Acer Aspire S7 ( 1.399 voor de 11,6 inch en 1.699 voor de 13,3 inch).

We vermelden de officiële tarieven. Die liggen vaak hoger dan de prijzen die u in de winkel betaalt.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content