Kanker 11 hardnekkige mythes

Elk jaar krijgen 60.000 Belgen te horen dat ze kanker hebben. Daarvan is 30 tot 50% vermijdbaar. We hebben onze gezondheid dus deels zelf in handen. Maar soms richten de misvattingen de meeste schade aan.

In februari publiceerde de Stichting tegen Kanker haar Kankerbarometer, een peiling naar onze kennis en vooroordelen over de ziekte. De eerste conclusies zijn eerder geruststellend: we weten dat er factoren zijn die de kans op kanker verhogen. Maar sommige schatten we verkeerd in, terwijl we andere overdrijven.

En dan is er het woord en de daad: 96% van de bevolking weet dat tabak kankerverwekkend is, maar 25% blijft roken. En 94% zegt dat je kanker kunt krijgen van langdurig zonnen en onder de zonnebank gaan, maar wil als het zomer wordt niet aan zijn bruine kleurtje verzaken.

Weg met misvattingen!

Bijna 62 % van de Belgen denkt dat stress kwaadaardige cellen in de hand werkt, 55 % wijt kanker aan de nabijheid van een kerncentrale en 54 % aan ggo’s. Nochtans heeft wetenschappelijk onderzoek nooit formeel kunnen aantonen dat deze factoren kankerverwekkend zijn. Andere factoren staan wel bekend als schadelijk maar worden onderschat: 90% minimaliseert het gevaar van alcohol, terwijl meer dan één glas alcohol per dag de kans op kanker gevoelig doet stijgen.

Uit de peiling onthouden we vooral dat 90% van de Belgen denkt dat screening de genezingskansen verhoogt (waar!), 92 % dat je van kanker kunt genezen (ook waar!) en 88 % dat de behandeling ook oog heeft voor de levenskwaliteit van de patiënt (zeker waar!).

Anderzijds hebben we er moeite mee om toe te geven dat de echte oorzaak van bepaalde kankers in de eerste plaats verband houdt met onze eigen levensstijl: tabak, zon, overge- wicht, een zittend leven. Moeten we dan gaan leven als kluizenaars? Natuurlijk niet. Maar we moeten ons bewust zijn van de gevaren en ze proberen te beperken. Want een derde tot de helft van alle kankers valt te vermijden als we gezonder leven.

Weg met misvattingen!

“Het heeft geen zin om spijkers op laag water te zoeken”, beklemtoont Dr. Didier Vander Steichel, medisch-wetenschappelijk directeur van de Stichting tegen Kanker. “Door deodoranten, stress of andere hypothetische oorzaken met de vinger te wijzen, zullen we de strijd tegen kanker niet winnen. We weten wat er nodig is om het aantal kankergevallen met 30 tot 50% te verminderen: een maatschappij zonder tabak, zonder alcoholmisbruik, zonder overdreven blootstelling aan uv-straling en zonder overgewicht, waarin iedereen voldoende beweegt. Of zoiets haalbaar is? Dat antwoord hangt af van ieder van ons.”

Michèle Rager

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content