Kan ik mijn ogen nog laten corrigeren na een krasjesoperatie?

Achttien jaar geleden liet ik mijn ogen krassen. Recent bleek dat mijn ver zicht erop achteruit was gegaan. Toen de oogarts dat wilde corrigeren met een bril, lukte het niet. Bestaan er oplossingen om mijn ogen alsnog te corrigeren wanneer ze verder achteruitgaan?

Krassen was in de jaren ’80 dé ingreep tegen bijziendheid. Intussen is deze techniek vervangen door een laserbehandeling. Vandaag zien we geregeld mensen die 10, 20 jaar na hun krasjesingreep correctieproblemen ondervinden. Maar er zijn wel degelijk technieken om hieraan te verhelpen, al zijn ze iets minder voorspelbaar dan bij niet gekraste ogen. Een oplossing op maat in een gespecialiseerd centrum, waarbij wordt gekeken naar de exacte klacht, de ernst van de afwijking, onderliggende aandoeningen en de wensen van de patiënt, is aangewezen.

Dat krasjes niet door brillenglazen kunnen worden gecorrigeerd, komt omdat het litteken de stabiliteit van het hoornvlies heeft aangetast. Door de krasjes is het hoornvliesoppervlak onregelmatig, waardoor het licht vervormd invalt. Een normaal brillenglas kan dat niet corrigeren. En het onderzoek naar speciale glazen – aberration correction spectacles – die inspelen op dit soort afwijkingen, bevindt zich nog in een experimentele fase.

Overkoepelende harde contactlenzen geven wel goede resultaten. Voor mensen die destijds voor krasjes kozen omdat ze lenzen niet zagen zitten of niet goed verdroegen, loont het vandaag de moeite om die lenzen toch een nieuwe kans te geven. Contactlenzen zijn tegenwoordig veel kwalitatiever dan vroeger.

Ook een oppervlakkige laserbehandeling geeft mooie resultaten. Daar gaat wel een voorbereidende ingreep aan vooraf: het hoornvlies wordt verstevigd door er een harder laagje op te druppelen zodat de laser beter kan inwerken.

Verder is er de intraoculaire ingreep (bekend van de cataractchirurgie) waarbij een vaste lens bovenop de bestaande lens wordt geplaatst. Het resultaat laat zich bij gekraste ogen minder goed voorspellen omdat het lastig is de exacte sterkte van de lens te bepalen. Als na twee jaar blijkt dat het hoornvlies verder is geëvolueerd, kunnen de lenzen wel makkelijk worden vervangen.

Veelbelovend maar nog niet op punt is een revolutionaire techniek die exact de vervormbaarheid van het hoornvlies meet. De elasticiteit van het hoornvlies is immers bij iedereen anders. Dit opent enorme perspectieven om voor elke patiënt de ideale oplossing op maat te vinden.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content