Jurkje van papier!

Geen kleding van textiel maar van papier kunt u gaan bewonderen in het Antwerpse Modemuseum. Vierhonderd papieren jurken uit de uitbundige jaren zestig staan er tentoon, met de gekste bedrukkingen!

Wellicht associeert u papier niet in de eerste plaats met kleding, maar toch werd het in verschillende culturen en periodes voor dit doel gebruikt. In China en Japan be-stond de papierbewerking in de kleding al lang (getuige daarvan: rechtsboven – foto 5, een gehaakte papieren vest uit de late Edoperiode, Japan, eind 18de- begin 19de eeuw). In het Westen zien we het fenomeen pas opduiken in het begin van de 20ste eeuw, en vooral in periodes van economische crisis en oorlog.

In 1966 maakte het Amerikaanse Scott Paper Company voor het eerst een papieren wegwerpjurk met veelkleurige bedrukking. Het was een reclamestunt maar het werkte aanstekelijk. Plots zag je overal papieren t-shirts en jurken opduiken, plus schattige advertenties om de rage te promoten (foto 3). Er werd ook naar alternatieve materialen gezocht die iets sterker waren zoals Tyvek, dat vandaag nog steeds wordt gebruikt.

Van Bob Dylan tot Appollo 10

Na de swinging sixties was de glorieperiode van de papieren kleding zowel in de Verenigde Staten als in Europa voorbij. Dat de Atopos Cultural Organisation erin geslaagd is toch nog een 400-tal jurken uit die periode te verzamelen, meteen de grootste collectie ter wereld, is dan ook opmerkelijk.

Deze tentoonstelling werd voor het eerst in 2007 in Athene voorgesteld en reist nu heel Europa rond. De jurken in Antwerpen zijn onder meer opgefleurd met de gezichten van popsterren als Bob Dylan en politici als Robert Kennedy (foto 2 – rechts, uit 1968), maar ook met prints van krantenknipsels over de ruimtereis van de Appollo 10 (foto 2 – midden, 1969), van opvallende gebouwen (foto 2 – links: de toen nog ongeschonden Twin Towers in New York, 1999) en moderne kunstwerken zoals de Campbell-soepblikken van Andy Warhol. Daarnaast zijn er ook leuke posters te zien waarop papieren kleding een hoofdrol speelt (foto 6: een advertentie in Life Magazine, 1968). Verder zijn er opvallende foto’s van fragmenten uit de film Pen to Paper van Marcus Tomlinson (foto 4 links en rechts, 2003).

Dat papier toch niet helemaal tot het verleden behoort, toont het Modemuseum aan door de jurken uit de jaren zestig te confronteren met recent werk, want ook hedendaagse ontwerpers willen zich wel eens laten verleiden tot een papieren creatie. Of ze verwerken op papier gelijkend materiaal in hun ontwerpen. Ook daarvan worden enkele opvallende voorbeelden getoond van o.a. Hussein Chalayan, John Galliano, Walter Van Beirendonck, Issey Miyake, Dirk Van Saene en A.F. Vandevorst (foto 1 komt uit zijn lente-zomercollectie 2004).

RRRIPP!! Paper fashion in Modemuseum Provincie Antwerpen, Nationalestraat 28, Antwerpen. Van 6/3 tot 16/8, di-zo: 10-18 uur. Eerste do van de maand tot 21 uur. Toegang: euro 6 (60+: euro 4). Info: tel. 03 470 27 70 en www.momu.be

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content