JUIST OF FOUT?

1 Juist! Het is beter om te stoppen met roken

Dat nicotine heuse verwoestingen aanricht, weten we inmiddels: meer dan een kwart van alle sterfgevallen door kanker is te wijten aan tabak. Maar met de gevaren van een joint blijken we minder bekend. Nochtans komen er bij de verbranding van cannabis toxische stoffen vrij waarvan sommige bij herhaalde blootstelling kankerverwekkend zijn.

2 Fout! De zonnebank is minder gevaarlijk dan de echte zon

Door blootstelling aan uv-stralen neemt het risico op huidkanker beduidend toe. En dat geldt evengoed voor wie langdurig en tijdens de heetste uren van de dag ligt te zonnen op een strand, als voor wie zijn bruine kleurtje gaat halen in een zonnebankcenter. Toch blijven veel mensen ervan overtuigd dat de zonnebank de huid voorbereidt op de vakantie of dat één of twee beurten geen kwaad kunnen. De Stichting tegen Kanker bestempelt zonnebanken echter resoluut als ‘kankermachines’ en het International Agency for Research on Cancer (IARC) brengt zonnebanken onder in dezelfde groep als tabak en asbest. Volgens een artikel dat onlangs in de British Medical Journal verscheen, zouden kunstmatige bronnen van uv-stralen jaarlijks 800 doden maken in Europa.

Speelde u als kind heel vaak in de zon? Ligt u graag onder de zonnebank? Ga dan zeker naar een dermatoloog als uw huid vlekjes vertoont waarvan de vorm, kleur en/of het reliëf wijzigen. Of profiteer van de campagne Euromelanoma (in mei) om die vlekjes gratis te laten onderzoeken door een huidarts (www.euromelanoma.org). In ons land neemt het aantal gevallen van huidkanker (momenteel 18.000) elk jaar met 5% toe. Huidkanker treft vooral 50-plussers en is een van de snelst oprukkende kankers in Europa.

3 Juist! Dierlijke vetten zijn schadelijk

Recent legde men een link tussen de overmatige opname van dierlijke vetten en borstkanker. Wanneer deze vetten in het lichaam worden opgeslagen, wordt een deel ervan omgezet in oestrogenen. Ook gehydrogeneerde of geharde vetten zitten op de beklaagdenbank omdat ze het risico op diverse vormen van kanker (slokdarmkanker, dikkedarmkanker, rectumkanker, borstkanker, nierkanker) doen toenemen. Levensmiddelenfabrikanten gebruiken deze lipiden van zeer slechte kwaliteit dikwijls om koekjes, croissants, brioches en tussendoortjes malser en smeuïger te maken. Anderzijds leidt voeding met veel vetten ook tot zwaarlijvigheid, eveneens een risicofactor van formaat voor kanker, vooral dan na de menopauze.

4 Juist noch fout. Soja bestrijdt kanker

De conclusies zijn nog altijd omstreden, ook al stippen wetenschappers aan dat borstkanker minder vaak voorkomt in Azië, waar veel soja op het menu staat. Maar in hoge doses zou soja een ongunstig effect hebben. Wat staat er u te doen? Kies gerust voor sojaproducten als u die lekker vindt, maar ermee overdrijven of uzelf dwingen ze te eten is voor niets nodig!

5 Juist! Meer dan één glas alcohol per dag is schadelijk

Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt een hoger risico op bepaalde vormen van kanker zoals borstkanker en dikkedarmkanker. Hoe dat komt? Alcohol is een beproeving voor de lever (waar tal van hormonen worden omgezet) en vertraagt het herstel van beschadigd DNA. Koffie, thee en vruchtensap zouden noch een negatieve, noch een positieve invloed hebben.

6 Juist! Beweging = bescherming

Volgens de meeste studies daalt het risico op bepaalde vormen van kanker (dikkedarmkanker, borstkanker, baarmoederslijmvlieskanker, longkanker, pancreaskanker, prostaatkanker, eierstokkanker) gevoelig als men geregeld sport. Het is namelijk dé manier om overgewicht en zwaarlijvigheid te vermijden of aan te pakken. Maar sport beïn-vloedt ook de concentratie van diverse hormonen en groeifactoren die de celproliferatie stimuleren. De juiste dosis? Drie tot vijf keer per week 30 minuten matige inspanningen. Geen tijd? Deel uw training op en oefen elke dag drie keer tien minuutjes. Inmiddels is ook bewezen dat sport het risico op recidief na borstkanker met 24% doet dalen.

7 Fout! Wie stress heeft, is vatbaarder voor kanker

Ook al weet men inmiddels dat een psychologische schok het afweersysteem verzwakt, toch durft niemand – en al zeker niet de artsen – te stellen dat psychische spanningen tot tumorvorming leiden. De medische wereld is het er wel over eens dat strijdvaardigheid, kalmte en sereniteit helpen om de diagnose te aanvaarden, de behandelingen te ondergaan en dus te genezen.

8 Juist! We moeten minder zout eten

We zouden hooguit 5 g zout per dag mogen eten, dat in brood en industriële bereidingen meegerekend. Jarenlang systematisch te veel zout eten tast het maag-slijmvlies aan en doet het verschrompelen. Bovendien blijven zoute levensmiddelen langer in de maag waardoor die nog gevoeliger wordt en de schade ver-ergert. Met een hoger risico op maagkanker tot gevolg.

9 Juist noch fout. Gsm-straling veroorzaakt kanker

Recente studies van het International Agency for Research on Cancer leggen een schuchtere link tussen hersentumoren, de gehoorzenuw, de speekselklieren en gsm-gebruik. Tegelijk bestempelt het IARC gsm-straling als ‘mogelijk kankerverwekkend bij mensen’. Iets om in de gaten te houden. Vooral omdat gsm-gebruik maar een tiental jaar oud is en kanker doorgaans pas na decennialange blootstelling opduikt. Ondertussen adviseren kankerspecialisten om het toestel niet op het lichaam te dragen en oortjes te gebruiken. In transportmiddelen en zones met een slechte ontvangst – waar het zendvermogen automatisch wordt verhoogd – houdt u uw gsm-gesprekken beter kort.

10 Juist noch fout. Supervoeding beschermt tegen kanker

Sommige levensmiddelen zijn aanraders: groente, fruit en granen bevatten veel vezels en verminderen het risico op dikkedarm- en rectumkanker. Met andere voeding moeten we zuinig zijn: rood vlees werkt darmkanker in de hand. Supervoeding als gojibessen, chiazaad, komboechathee, açaíbessen en lijnzaad brengt variatie in onze voeding, haalt de zon in huis en levert goede nutriënten. Maar dat geldt ook voor levensmiddelen van eigen bodem die veel goedkoper zijn. Supervoeding verricht geen wonderen: hoe gezond ook, in hun eentje kunnen ze kwaadaardige cellen niet de baas!

11 Fout! Deodoranten, zoetstoffen, kleurspoelingen, magnetrons, zijn schadelijk

Bij bijna alle kankers zijn meerdere factoren in het spel. En elke maand leggen nieuwe studies de nadruk op miskende risicofactoren, waarvan sommige mettertijd worden bevestigd en andere niet. Maar ook al werken bepaalde stoffen of factoren kanker in de hand, de impact ervan is nooit zo doorslaggevend als die van roken bij longkanker of van de zon bij huidkanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content