© GETTY IMAGES

Je konijn vaccineren

OPVOEDTIPS EN VERWENTRUCS

Ook een tam konijn kan ernstige ziekten oplopen, zoals myxomatose en viraal hemorragisch syndroom. Maar geen paniek, je kan je dier inenten om het tegen deze twee virale aandoeningen te beschermen.

Het zijn voornamelijk insecten zoals muggen en vlooien die myxomatose overdragen, maar het kan ook via contact met een ander besmet konijn. De infectie komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze onder wilde konijnen woedde. In de jaren 50 dook ze voor het eerst op in Frankrijk, om zich vervolgens over heel Europa te verspreiden. Myxomatose veroorzaakt myxomen, huidknobbeltjes op het gelaat en de oren van je konijn, maar ook ter hoogte van de geslachtsorganen. Door de aandoening raakt je konijn verzwakt, wat de deur openzet voor bijkomende infecties, waaraan langoor uiteindelijk sterft.

Iets totaal anders is het viraal hemorragisch syndroom (VHD). Na een incubatietijd van 48 tot 72 uur veroorzaakt VHD bloedingen, vooral aan de luchtwegen (pulmonaire hemorragie). De aandoening kent twee varianten (RHD1 en RHD2), waarvan de tweede pas recent in ons land is opgedoken. De besmetting gebeurt door rechtstreeks contact met een besmet dier en door overdracht via bepaalde insecten.

Deze twee ziekten zijn zo ernstig dat het aangewezen is om je konijn te vaccineren, vooral als het buiten leeft. Zit langoor meestal binnen, dan wordt hij veel minder blootgesteld, maar ook dan is het risico op een besmetting niet onbestaande. Je kan een jong konijn inenten zodra het vijf weken oud is.

Het vaccinatieschema varieert naargelang het gebruikte vaccin: of er volgt een herhaaldosis, of er is één jaarlijkse vaccinatie nodig. Momenteel bevatten nog niet alle vaccins de twee stammen van het viraal hemorragisch syndroom, maar daar wordt volop werk van gemaakt, zodat dit snel zal worden bijgestuurd.

Laat je, in het belang van Bugs Bunny, adviseren door je dierenarts!

SÉBASTIEN DELGOFFE Dierenarts
SÉBASTIEN DELGOFFE Dierenarts© G.F. GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content