JULIE WILLEMS © G.F. GUY PUTTEMANS

Je kat, niet zindelijk?

Je kat wil niet in de kattenbak plassen? Of ze poept er vlak naast? Dan denk je wellicht: mijn huisdier is niet zindelijk. Het tegendeel is echter waar: je kat gedraagt zich zo omdat ze het juist graag netjes heeft! Ze wil niet in de kattenbak omdat die naar haar gevoel niet proper genoeg is. En dus verkiest ze de perfect schone vloer er vlak naast. Dit moet voor jou het signaal zijn om vaker te controleren of je de bak wel voldoende hebt schoongemaakt. Want uitwerpselen verwijder je best zodra je ze opmerkt, een of zelfs meer keren per dag.

En minstens een keer per week moet je de kattenbak volledig reinigen. Het product waarmee je dat doet is minstens even belangrijk. Gebruik nooit bleekwater, een sterk geurend product zoals Dettol of een ander reinigingsmiddel met een kunstmatig parfum. Katten houden daar niet van. Zwarte zeep en Marseillezeep kunnen wel: ze zijn natuurlijk, neutraal en dus perfect geschikt voor dieren. Spoel na het reinigen de kattenbak goed uit, veeg hem droog en vul hem met minimum 5 cm kattenbakvulling. Nu die klus van de baan is, rest je enkel nog de plekken schoon te maken waar je kat buiten de bak plast en poept. Reinig ook daar de vloer met zwarte zeep en veeg daarna nog eens alles schoon met zuivere azijn (verdund bij een stenen vloer). Zo neem je ook de eventuele restgeur weg, waardoor je kat niet langer haar behoeften zal doen op die plek.

Je kat, niet zindelijk?
© GETTY IMAGES

Een kattenbak met deksel is eerder een nuttige uitvinding voor het baasje dan voor de kat. Zo’n bak voorkomt inderdaad dat onaangename geurtjes zich in de kamer verspreiden en onttrekt kattendrollen aan je zicht, maar hij creëert ook problemen. De geur blijft in de kattenbak hangen en dat vindt poes niet prettig. En de uitwerpselen zijn dusdanig aan je zicht onttrokken dat je ze al snel vergeet te verwijderen. Zorgt zo’n bak met deksel voor meer problemen dan hij oplost, haal het deksel dan definitief weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content