SÉBASTIEN DELGOFFE, VEEARTS © GUY PUTTEMANS

Je huisdier rookt mee

Passief roken, of het indirect inhaleren van sigarettenrook, is in huis niet enkel zorgwekkend voor niet-rokers, ook huisdieren ademen die rook mee in. We weten intussen dat tabaksrook een heleboel kankerverwekkende chemische stoffen bevat, die op dieren hetzelfde effect kunnen hebben als op mensen.

Ook als ze zich likken

Neem nu katten. Zij zijn een groot deel van de dag bezig met zichzelf schoon te likken. Daardoor ademen ze de giftige rook niet alleen in, ze slikken hem ook in. Tabaksrook is samengesteld uit onder meer koolstofmonoxide, vluchtige organische stoffen zoals ammoniak en koolwaterstoffen, teer en zware metalen. Het inhaleren en inslikken van tabaksrook kan chronische bronchitis en kanker van de bovenste en onderste luchtwegen (neus, keel, longen,...) veroorzaken, en bij katten komt daar nog een groter risico op een lymfoom, een kwaadaardige tumor, bij.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan weer dat vooral honden met een lange snuit die passief roken, gevoeliger zijn voor neusholtekanker. Bij honden met een platte snuit is dat longkanker.

Of een peuk inslikken

Naast sigarettenrook kan je huisdier ook peuken, hulzen van e-sigaretten en patches inslikken. Hierdoor kan je hond of kat geïntoxiceerd raken, want nicotine is giftig voor huisdieren. De symptomen gaan van een overproductie van speeksel en gejaagdheid, tot diarree en zelfs stuiptrekkingen als het dier een grote concentratie heeft ingeslikt. Afhankelijk van de symptomen die bij je huisdier opduiken, moet je een dierenarts raadplegen, zodat die een behandeling kan opstarten.

Passief roken bij je huisdier kan je sterk terugdringen door gewoon buitenshuis te roken. Maar stoppen met roken is natuurlijk nog altijd het beste, voor iedereen.

Je huisdier rookt mee
© ISTOCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content