© GETTY IMAGES

Je hond bezighouden in huis

Elke dag je hond uitlaten in de winter, ook al is het geen weer om er je viervoeter, noch jezelf door te jagen. Laat staan dat je tijdens de dag dan ook nog eens met je huisdier in de tuin gaat rondhuppelen. En als je op een appartement woont al helemaal niet. Maar hoe hou je Blackie dan bezig in huis?

Door hem zijn eten niet meteen hapklaar voor te schotelen, bijvoorbeeld, maar wel via een dispenser. Je hond zal dan een manier moeten vinden om de brokken eruit te krijgen. Daar is hij vast een tijdje zoet mee. Geef je je hond enkel vers vlees, serveer hem dat dan in grote stukken. Door erop te moeten kauwen verlengt je compagnon zijn etenstijd en kan hij zijn roofdierinstinct botvieren.

Honden spelen ook graag: met elkaar, met hun baasje, soms zelfs alleen. Maar net als een kind, raakt je hond al snel uitgekeken op zijn speelgoed. Koop daarom geregeld een nieuw speeltje, zeker om de twee tot drie maanden. Zo prikkel je zijn zintuigen en stimuleer je zijn motivatie. Er zijn almaar meer intelligente en educatieve speeltjes op de markt, waarmee je zijn denkvermogen kan trainen: dozen die hij open moet krijgen om bij een koekje te geraken, kegels om op te tillen, schijven om mee te glijden, buizen om mee te spelen... Je kan zelf ook nieuwe spelletjes verzinnen, zoals koekjes in huis verstoppen of in een opgevouwen handdoek. Of je kan je hond leren om deuren te sluiten, je pantoffels te brengen, zijn speelgoed op te bergen. Met een beetje geduld en enthousiasme kan je een hond alles aanleren! En hij wordt er nog blij van ook, want hij vindt het zalig om zich nuttig te voelen, zijn baasje tevreden te stellen en deze momenten samen te beleven.

JULIE WILLEMS Gedragstherapeute
JULIE WILLEMS Gedragstherapeute© G.F. GUY PUTTEMANS

Een andere activiteit die je hond bezighoudt is kauwen. Verras je viervoeter daarom op het terras, in het washok of op je betegelde keukenvloer met een mooi bot van bij de slager. Daar zal hij uren plezier aan beleven! Botten zijn nooit gevaarlijk zolang ze rauw zijn en vers, natuurlijk. Maar let er wel op dat je je hond nooit stoort wanneer hij aan een bot knaagt!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content