© getty images

Je eigen bananenboom

Wil je volgende zomer een wat exotischer tuin, dan is een winterharde bananenboom misschien wel een optie.

Ondanks zijn naam, is de bananenboom geen boom, maar een reusachtige grassoort met grote bladeren, die uit een valse stam groeien. Sommige variëteiten zijn winterhard en kunnen met wat beschermende maatregelen ook bij ons overleven in de winter. In het koude seizoen sterven ze af, om in de lente weer mooi te schieten, zo bewijzen de Musa basjoo sakhalin en de Musa sikkimensis, twee soorten afkomstig uit respectievelijk Noord-Oost-Rusland en de lagere Himalaya. Ook de klassieke Musa basjoo kan in volle grond, maar moet in de winter wel stevig beschermd worden.

Bananen oogsten van je eigen boom zit er helaas niet in: de vruchten krijgen bij ons onvoldoende kans om te rijpen, de spectaculaire, prachtige bloesems wel. Dus wil je volgende zomer genieten van je eigen bananenboom, informeer dan nu al naar de verschillende variëteiten en de tuincentra of boomkwekers waar je kwaliteitsvolle, winterharde planten op de kop kan tikken. In de lente, na de ijsheiligen, kan je je bananenboom dan uitplanten in volle, goed doorlatende grond (zie Plus Magazine van vorige maand). Giet ook wat rivierzand in de plantkuil en kies voor een plek in volle zon en beschut tegen de wind, want de halfschaduw houdt je boompje klein en in de wind gaan de bladeren scheuren. Je bananenboom heeft ook veel water én geregeld organische meststof nodig om de groei en de winterhardheid te bevorderen.

Sommige bananenbomen kunnen ook bij ons overleven in de winter.

Heb je al een bananenboom? Op www.plusmagazine.be/bananenboom vind je tips en trics om hem deze winter te beschermen. Schrikt winterbescherming aanbrengen je af, dan kan je je bananenboom ook in een grote pot of kuip houden, die je ’s winters binnenhaalt. Kies in dat geval voor een dwergbananenboom, die erg kleurrijk maar niet winterhard is, zoals de Musa lasiocarpa en Musa maurelli. Zorg voor een voldoende grote pot of kuip, want zelfs een dwergbananenboom heeft ruimte nodig.

DANK AAN JEAN-LUC WANZOUL, PROF. AAN DE TECHNISCHE TUINBOUWSCHOOL VAN GEMBLOUX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content