Je blauw gekocht op reis? Zo recupereer je de btw!

Als je iets koopt op reis, kan je in bepaalde gevallen de btw recupereren. Wanneer en hoeveel hangt af van het land, het product en het aankoopbedrag.

Bij aankopen binnen de EU betaal je het btw-tarief van het land waar je het product koopt. De btw recupereren is voor Belgen enkel mogelijk in landen buiten de EU. Meestal spreekt men over VAT-refund, naar de Engelstalige term VAT (value added tax). In meer dan 100 landen wereldwijd is het mogelijk die VAT te recupereren (7% tot 25% naargelang het land).

De procedure kan wat verschillen, maar je moet altijd eerst een formulier invullen in de winkel waar je koopt, samen met de verkoper. Niet alle winkels werken hieraan mee, check dus vooraf of dit mogelijk is. Vraag vervolgens een factuur op je naam (bewijs dit met je paspoort), met ook de gegevens van de winkel, een omschrijving van je aankoop, de prijs en het totaalbedrag van de btw. Lees het formulier grondig, want in tapijtwinkels in Turkije gebeurt het al eens dat men je laat geloven dat je de btw kunt recupereren, terwijl het formulier aangeeft dat de winkel de btw al heeft terugbetaald! Voor je vertrek in de luchthaven laat je bij het douanekantoor een stempel aanbrengen. Hou wat je hebt gekocht bij de hand, want soms moet je je aan-kopen tonen. Daarna kan je bij het btw-terugbetaalkantoor van de luchthaven de btw recupereren. Dit systeem bestaat ook aan grensposten op de weg.

Minimum en maximum

Tot zover de procedure, want in de praktijk zijn er heel wat beperkingen.

Elk land legt een minimum aankoopbedrag per dag en per winkel op. In Turkije is dat slechts €40, maar in veel landen ligt het bedrag boven de €50, tot €100 of zelfs meer. Je mag ook niet teveel kopen, want boven een bepaald (niet zo hoog) bedrag riskeer je bij een controle van de Belgische douane toch nog rechten en taksen te moeten betalen. Kom je met het vliegtuig of de boot België binnen, dan mag dit niet meer zijn dan €430 en met de auto niet meer dan €300.

Er geldt steeds een maximumtermijn van enkele maanden tussen het moment van je aankoop en het verlaten van het land. Verblijf je dus een jaar in het buitenland, dan doe je deze aankopen best pas op het einde van je verblijf.

Tabak en alcohol

Een aantal landen verbiedt ook de uitvoer van bepaalde producten, zoals edelstenen of parfums. Daarnaast heb je nog een aparte invoerregeling voor producten als tabak en alcohol. Daarvan mag je slechts een beperkte hoeveelheid voor persoonlijk gebruik meebrengen, anders betaal je nog eens accijnzen op de overschreden hoeveelheid. De maxima per persoon bedragen 200 sigaretten, 4 liter wijn, 1 liter sterke drank en 16 liter bier.

Info: www.fiscus.fgov.be > Particulieren > Internationaal > Kopen in het buitenland > Buiten de EU

Filip Godelaine

€ 10.000 is het maximumbedrag aan cash geld dat je bij je mag hebben als je de Europese Unie verlaat of binnenkomt. Heb je meer op zak, dat moet je daarvan aangifte doen bij de douane, zoniet riskeer je sancties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content